Okie Dokie It's The Orb on Kompakt / Orbsessions Vol. 1

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Don't Leave Earth Without One


Intro: Het vertrouwen in The Orb brokkelde de afgelopen jaren steeds wat verder af. Voor een Orbfan van het eerste uur, zoals ik, met ook nog een behoorlijke Orbsessie, nogal pijnlijk om toe te moeten geven. Maar vooral het in 2003 verschenen, uiterst slappe album Bicycles & Tricycles bracht mijn orbsessie naar een dieptepunt. Het album staat al vanaf de eerste beluistering stof te vangen, en met de nog redelijk te pruimen voorganger, Cydonia is het niet veel anders. Maar ja, het zit dieper dan ik dacht, want het vooruitzicht op maar liefst twee nieuwe Orb albums deed mijn hart toch weer sneller kloppen. Al hield ik het door schade en schande wijs geworden stevig vast.

Tekst: Nico

Genre: (Dub)techno / ambient / elektronica
Bijzonderheden: Het Duitse experimentele, vrijheid-blijheid-label Kompakt is de nieuwe thuisbasis voor The Orb. Met de 12-inches 'Kompassion', 'Komplott' en 'Komfort' kregen we het nodige aan voorspel op Okie Dokie. En nu het complete album is gearriveerd, kan ik tot groot genoegen roepen dat het mijn hart weer een heel stuk sneller laat kloppen! Het is overduidelijk dat Thomas Fehlmann, de tweede Orbman naast Dr. Alex Paterson, een nog veel dikkere vinger in de pap heeft gehad. Luister maar eens naar Fehlmann's soloalbums op Kompakt, zoals Visions of Blah. Het geluid op Okie Dokie It's The Orb on Kompakt is een heel stuk volwassener dan zijn door humoristische samples en fragmenten bij elkaar gehouden voorgangers. The Orb flirt openlijker dan ooit met het Duitse dubtechno geluid maar houdt de boel toch lekker Orbiaans luchtig en speels. Zeker de eerste helft van het album domineren technoritmes in vele soorten en maten. The Orb dompelt ze onder in dikke, door lage bassen gestuurde, rondzoemende geluidslagen, prikkelt het oor spaarzaam met huilende melodielijnen en strooit een heel stuk subtieler dan voorheen met stemsamples. Of laat er, zoals op 'Lunik TM', TM Schneider er door een vocoder overheen zingen. Soms luierend loom vol wiebelende bassen en spooky synths zoals 'Beatitude' dan weer stevig doorstappend op 'Cool Harbour'. En als The Orb op de tweede helft van het album de diepte in gaat, om er dikker dan dikke lagen van melodieen, klanken en synths op elkaar te stapelen, realiseer ik me dat dit het meest muzikale, meest volwassen album van The Orb is sinds jaren. En dat voelt goed. Verdomd goed.
Hoogtepunt: Jawohl!
Dieptepunt: Die komt hierna
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader
Oordeel: 8.5

Meer info: The Orb / Kompakt



The Orb - Orbsessions Volume 1 (Malicious Damage)
Genre: (Dub)techno / ambient
Bijzonderheden: Orbsessions Volume 1 bevat tien opnamen van The Orb uit de afgelopen vijftien jaar, die om wat voor reden de studio niet eerder verlieten. En helaas is soms pijnlijk duidelijk waarom een aantal van deze tracks op de plank zijn blijven liggen. De kwaliteit van de tracks laat vaak te wensen over en de tijdgeest slaat ook nog eens hardhandig toe. Het begint zo verrassend met 'Mummie Don't', een chill-out sessie van Paterson & Jim Cauty (The KLF) in de legendarische periode van The KLF's Chill Out en The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld. Werkelijk iedere sample, en het zijn er nogal wat in de 10 minuten, herken je van een van deze twee albums. Het werpt je in een klap vijftien jaar terug in de tijd en roept de ene na de andere herinnering op. Maar dan volgt het door ene Nina gezongen 'Sail' en dat doet pijn. Niet haar stem, zeker niet, maar wat doet het zoetsappige, weeeige ding hierop? Dan kunnen de donkere drukdoenerij met z'n ratelende, tegen drum n bass leunende ritmes op 'Yungle' uit de periode van Orbus Terrarum en Orblivion, en de flirt met dubtechno op 'Chromatik' de boel eigenlijk al niet meer redden. En waar is in hemelsnaam Thrash, aka Kris Weston, waarmee Paterson begin jaren negentig pionierde op Adventures Beyond The Ultraworld en U.F.Orb? Terugblikken op 15 jaar Orb en deze periode overslaan? Maar ja, voor de kerst ligt er al weer een tweede Orbsessions in de winkel. En ik weet nu al dat ik hem gewoon weer koop. Maar of jij dat ook zou moeten doen?
Hoogtepunt: Een erg leuke, maar helaas nogal kwetsbare verpakking. Vier buttons erbij, altijd leuk nu dat weer helemaal hip is, en een paar leuke kaarten met Orbiaans artwork.
Dieptepunt: Helaas iets te veel
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Twijfelgeval. Dit is voer voor de echte Orbie die het geld uitgeeft om z'n collectie op peil te houden, maar waar het leuke hoesje vervolgens stof mag gaan vangen.
Oordeel: 5

Meer info: Malicious Damage


The Orb on Love2Party
Afgestoft: The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld
Impressie The Orb
ALex Paterson @Photonic Festival Soest

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws