The Flexican Soundtrack (Top Notch)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Flexy soundtrack


Inleiding: Het was een flexy mixtape die DJ Flexican vorig jaar in eigen beheer afleverde. Hiphop, funk, soul, jazz, latin, broken beat en rock werden smakelijk als een burrito aan elkaar gemengd. Maar al langer zijn enkele mensen uit het Nederlandse hiphopkringetje onder de indruk van de jonge producer/dj die in Mexico City werd geboren. Dus werd hij al af en toe muzikaal betrokken bij projecten van de urban theatergroep Made in da Shade. Een theatergezelschap die het multiculti straatleven in hun stukken integreert. Voor hun nieuwste voorstelling Kings lieten ze Thomas Goethals de soundtrack zelfs volledig produceren.

Tekst: JRN

Genre: Flexicaanse hiphop
Bijzonderheden: Het nieuwe theaterprogramma Kings van Made in da Shade wordt gespeeld in een boksring. Vuistvechters kondigen hun komst het liefst aan met dramatische muziek. Flexican maakte zijn producties dan ook vrij bombastisch: gewoon boombap hiphop dus. In Voor Niemand van zijn eigen crew Flinke Namen klinken slepende kettingen en getoeter kenmerkt Bumaye van de weloverwegende Zwolse rapper typhoon. Pete Philly laat weer eens horen dat hij op dit moment de meest aansprekende Engelstalige Mc van Nederland is in I'm A King. Nederlandstalig daagt Sticks van Opgezwolle het meest uit met De Kampioen is Hier. Leila van RFx & Sef is wat minimaler, qua beat te vergelijken met Whisper van Ying Yang Twins, maar daar staat het gitaargedreven Franstalige Main Contre Tous van Nain weer tegenover, dat overgaat in een soort disco-broken-beat genaamd Wear Your Crown met de volle vocalen van Big Boy Caprice. De zuivere stem van BBC past als een soort instrument in het nummer. John Lee Boom en Duro zijn vrijwel volledig instrumentaal. Flexican gebruikt daadwerkelijk bluesy samples en zang van John Lee Hooker in John Lee Boom. Het swingende warmbloedige Duro zou elke boksring in een dansvloer veranderen. De remix van Niet om arrogant te doen van QF zit weer vol bassen vol overdaad, een typerend trekje van QF. Het past goed op de bombastische soundtrack. Het verstilde bonusnummer Doubt Me Not van .nuClarity valt dan ook uit de toon, maar dit is dan ook geen productie van The Flexican.
Hoogtepunt: De Kampioen is Hier van Sticks en de opzwpende dancetrack Duro
Dieptepunt: De tegenvallende rapprestaties van de Flinke Namen, het zijn toch de bekendere rappers die inderdaad de betere raps leveren
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, goed om te horen dat het aantal flink aan de weg timmerende producers uit Nederland weer is uitgebreid.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar:Jeugd van Tegenwoordig


Gelijktijdig met de theatertournee van de nieuwe voorstelling Kings van Made in da Shade, reist dj en producer The Flexican, maker van de Kings soundtrack, langs de clubs in Nederland. The Flexican Kings club tour is een hiphopavond waar The Flexican als dj een aantal uur solo draait, vergezeld door MC's Sef & Fit, twee van de Flinke Namen partners en twee VJ's. Morgenavond 28 oktober is er een stop van de The Flexican Kings Club Tour in Nighttown. De muziek en optredens van de avond zijn geïnspireerd door het thema van de voorstelling Kings die een week later (van 3 t/m 5 november) in Hal4 in Rotterdam speelt. In de voorstelling Kings stappen drie acteurs, Yahya Gaier, Ulrich Tjonatsien en Nasrdin Dchar in een interactieve boksring om ons het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden.

The Flexican
Shade

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws