Dutch Rare Groove by C-Mon & Kypski (Supertracks)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Oud-Hollandsche funkC-Mon & Kypski-band

Inleiding: Er wordt wel eens gezegd dat Nederlandse artiesten pas de laatste tijd funky worden. Dan wijzen ze bijvoorbeeld naar Total Touch en met Extince werd de Hollandse rap ook funky. Tegenwoordig heb je een Gerd, Kid Sublime, Bastian, Kraak & Smaak en C-Mon & Kypski die funk in hun donder hebben. Maar in Nederland wordt al langer funk gefabriceerd, een deel is verzameld op Dutch Rare Groove.

Tekst: JRN

Genre: rare groef
Bijzonderheden: Ook Nederlandse muzikanten werden beinvloed door de funk die in de zeventiger jaren vanuit de Verenigde Staten over kwam waaien. Maar het koloniale verleden heeft er natuurlijk eveneens voor gezorgd dat er polderfunk bestaat.
De afgelopen jaren verschenen er al veel compilaties met in kelders verstopte en verstofte funk, soul en jazz. Natuurlijk van Amerikaanse makelij, maar ook waren er compilaties met producties uit Engeland, Scandinavie en zelfs het Oostblok. Tijd dus voor een overzicht met Hollandse waar. Oudgediende Sjeng Stokkink (muzieksamensteller en verbonden aan Fonos (een online verzameling platen van Nederlandse bodem) en de mannen van Black Market Audio (Arjo van Loo en Bert Taken) namen de taak op zich om obscure namen als Seemon & Marijke, The Playboys en Casey & The Pressure Group uit de vergetelheid te halen.Luisteren naar CD 1

Het onvoorstelbare gebeurt, de vooroordelen worden weg gefunkt. Nachtmerries over de Zangeres Zonder Naam, Het Smurfenlied en de Vogeltjesdans van de Electronica's worden weggevaagd. Er zijn in die tijd dus gelukkig ook mensen bezig geweest om muziek met inhoud te maken. Sommige Engelstalige teksten hebben dan wel een flink portie accent in zich, maar met de muziek is niets mis. Of het moet de misplaatste accordeon in Funky Amsterdam van een slechte zingende Big John Russel zijn. Ook Herman Brood kon niet helemaal overweg met een funky beat, maar toch grappig om te horen.
Randstad uitzendbureau werd vroeger trouwens zeer funky aangekondigd. Rogier van Otterloo was verantwoordelijk voor het pakkende deuntje. Ook andere tegenwoordig vooral als jazz-muzikanten bekendstaande artiesten als Chris Hinze en Ronald Snijders gingen ooit de funky weg. 23 nummers lang komt er Nederlands cultuurgoed voorbij, en dat klonk vrijwel nog nooit zo pakkend.Luisteren naar CD 2

Voor het tweede album werd C-Mon & Kypski gevraagd hedendaagse interpretaties van de originelen te maken. Ze riepen de hulp in van artiesten als Pete Philly, U-Gene en trompettist Colin Benders (Relax). Op Dutch Rare Food (een woordspeling met in hun gedachten oer-Hollandse lekkernijen als bitterballen, frikadellen, kroketten en kaassouffles in gedachten) benadrukken ze alles nog eens extra. Ze trokken de samples allemaal even wat strakker, maakten het nog wat krachtiger. In eigen producties willen C-Mon & Kypski soms nogal eens experimenteren. Maar nu houden ze zich aan het uitgangspunt. De hulp van de Rotterdamse kenner Git Hyper werd ook nog ingeroepen. Hij voorziet mannen als Kenny Dope al jaren van laaglandse funk. Hij maakte zelf ook al eens een zelfde soort compilatie die nooit officieel is uitgebracht. Hij produceerde het bijna pschychedelische bonusnummer voor Dutch Rare Food.

Het dubbelalbum wordt vrijdag 28 oktober gepresenteerd tijdens het ADE. In Fantasio zal een speciaal voor de gelegenheid bijeengebrachte band met onder andere Louis Debij (drummer op drie gecompileerde nummers), hammond-speler Fred van Zegveld en leider Peter Smid (Vitesse). Zij zullen enkele originelen uitvoeren. C-Mon & Kypski en Git Hyper zullen achter de draaitafels plaats nemen.
Hoogtepunt: De discofunk van Dutch Rhythm Steel & Show band met Funky Limbo en The Rob Franken Organ-ization met Hunky Dory. En Neerlands eerste funkband Houseband met Houseparty. Vrijwel geheel cd 2, klinkt namelijk lekker opgefrist.
Dieptepunt: 3.20 onder Nieuw Amsterdams Peil.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Wie had ooit gedacht dat er zo'n mooi overzicht te maken zou zijn van Neerlands product?
Oordeel: 8, alleen al vanwege het weer onder de aandacht brengen van al die onontdekte muziek. Opdat wij niet vergeten!
Luister ook eens naar: Kings of Funk & Black Market Audio

Win zo'n tijdloos document door JRN je favoriete track van Nederlandse makelei aller tijden te sturen. Alleen de inzendingen vergezeld van volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes!

L2P-interview Git Hyper
Dutch Rare Groove
C-Mon & Kypski

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws