Jeugd van Tegenwoordig - Parels voor de Zwijnen (Pias)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Gelal en gebral


Intro: Ja sjembek, ook jij vroeg je af watskeburt?! toen afgelopen zomer een electro-beat een paar uit de lucht gevallen rapteksten begeleidde. Deze eendagsvlieg blijken echter drie dranktorren te zijn die zowaar een acceptabel album afleveren. Natuurlijk met behulp van de Neger des Heils.

Tekst: JRN

Genre:
elektrofunk
Bijzonderheden: Ongrijpbaar, onbegrijpelijk en onbedoeld. En toch scoorde de Jeugd van Tegenwoordig een enorme hit met Watskeburt?! Mede door de opvallende teksten. Maar als de teksten waren ingerapt op een onopvallende beat, had het nummer heel wat minder teweeg gebracht. Verantwoordelijke daarvoor was Bas Bron, oftewel Bastian, oftewel Seymour Bits, oftewel Comtron, oftewel Gifted. Onder die pseudoniemen heeft hij veel dance gerelateerde muziek gemaakt.
In de gelederen van de Jeugd van Tegenwoordig opereert hij als De Neger des Heils en levert hij een soort op synthesizers geproduceerde electrofunk af. In de traditie van Zapp, Rick James, Cameo en Roger Troutman. Op een paar sporadische momenten gaat het de futuristische kant van The Neptunes op, of heeft het wat weg van de crunk-sound zoals die nu heel erg in het zuiden van de Verenigde Staten leeft. In ieder geval een geluid dat je niet echt met de huidige hiphop uit Nederland verbindt.
Qua beats zit het dus wel goed, maar het gevaar schuilt er in dat rappers Vieze Fur, P. Dronq en Willie Wartaal het zullen verknallen. Want het zijn hoorbaar van origine geen rappers. Toch redden ze zich. Zowaar zijn hun prettig gestoorde teksten niet opgedroogd met Watskeburt?! Er zit nog genoeg verstaanbare onzin in om geregeld te glimlachen. Het resultaat is beter dan verwacht. Want iedereen vermoede toch dat ze door de ijsklontjes in hun whiskyglas zouden zakken. De teksten gaan over pijpjes die leeg moeten, fellatio, vrouwen, rellen en meer dingen waar vrienden onder elkaar over praten. Alleen hebben deze drie Amsterdammers een vriend in producer Bas Bron en zodoende kan iedereen meeluisteren.
Hoogtepunt: 'Voorjekijkendoorlopen', 'Watskeburt?!', 't Gaat te fur', 'De Stofzuiger'
Dieptepunt: Soms is de muziek toch wel melig.
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader, ik hoor dit duizend keer liever dan Lange Frans & Baas B. En zoals gezegd, heel wat beter dan veel mensen hadden verwacht.
Oordeel: 7

Jeugd van Tegenwoordig

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws