Jay-J - Connected & Roy Ayers Remixed

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Soulful house: vaak voorspelbaar, soms verrassend


Intro: Het is een terugkerend patroon bij iedere muziekstroming die plotseling populair wordt. Een muzieksoort komt opeens op uit de underground, iedereen duikt er massaal op, waarna het wachten is tot de hype over zijn hoogtepunt heen is. Hierna verliest het grote publiek zijn interesse en gaat op zoek naar 'the next big thing'. En de oorspronkelijke muziek keert weer terug naar het undergroundcircuit. Zo ging het met gabber, zo ging het met drum 'n bass en zo zal het ook gaan met hiphop. En het zal ook niet lang meer duren tot 'soulful house' weer terugkeert naar de niche waar het een jaar of vijf geleden nog in verkeerde. Of dit erg is? Totaal niet.

Tekst: Roelf Jan

Genre:
Soulful house, deephouse, US-garage, New York house, funky house, beachhouse, Hed Kendihouse, piemeltjeshouse, tralalahouse, you name it.
Bijzonderheden: De opkomst van soulful house kende een klassiek patroon. Jarenlang was de muzieksoort, die voortkwam uit legendarische New Yorkse clubs als de Paradise Garage, de Loft en de Zanzibar, slechts bij een klein groepje muziekpuristen geliefd. Dit veranderde rond de eeuwwisseling, toen de warme variant van house aan populariteit begon te winnen. Soulful werd het nieuwe toverwoord in clubland. Dj's en producers van het eerste uur kregen eindelijk erkenning voor de sound die zij al jarenlang lieten horen. Maar het duurde niet lang of het 'soulful house' devalueerde tot een in rap tempo uitgemolken en leeg concept. Dj's die James Brown nog niet van James Last konden onderscheiden claimden opeens ook 'soul' te draaien, nieuwe platen blonken uit in voorspelbaarheid en liefhebbers van het eerste uur keerden zich van de muziek af.Jay J

Betekent dit dat er geen goede soulvolle house meer gemaakt wordt? Integendeel, je moet alleen, net als in de begindagen, wat beter zoeken. Want het merendeel van de muziek die je tegenwoordig onder de noemer 'soulvolle house' krijgt voorgeschoteld, heeft evenveel met soul te maken als Wibi Soerjadi met heavy metal.
Het album 'Connected' van Jay J is hier een voorbeeld van. Een basloopje, een zangeresje, af een toe een saxofoontje, allemaal onder dezelfde beat. Het irriteert niet, maar het doet ook helemaal niets met je. Het is een sound die al zo achterhaald is, dat je precies weet wat er komen gaat. Er zit geen bezieling in, geen verassingelement, geen warmte, kortom: geen soul. Het is de pervertering van een muzieksoort die zo mooi kan zijn, maar die verworden is tot een flauwe herhaling van zetten.

Dat het ook anders kan, bewijst Osunlade met zijn remix van Roy Ayers' 'Tarzan', afkomstig van een remixalbum van Roy Ayers dat binnenkort verschijnt. Het toetsenspel van Roy Ayers leent zich uitstekend voor een remix, zo bewezen Kenny Dope en dj Spinna onlangs nog door het nummer 'Holiday' in een broken beat en house jasje te gieten. En dat blijkt ook uit de downtempo mixen van Nicolay, Jeremy Newall en de Platinum Pied Pipers die op het album staan. Maar de remix die Osunlade aflevert steekt er met kop en schouders bovenuit. 'Tarzan' is werkelijk bloedstollend mooi. Dit is hoe 'soulvolle house' dus ook kan klinken: donker, warm en hypnotiserend. Muziek waarbij in een bloedhete club wil staan om vier uur 's nachts, je ogen wil sluiten en je mee wil laten voeren. Betoverend mooie muziek.Roy Ayers

Het is niet voor niets dat soulvolle house door critici gekscherend 'piemeltjeshouse' of 'tralalamuziek' wordt genoemd. Door de snelle opkomst van de sound is er een hoop troep uitgebracht die het begrip 'soulvolle house' een slechte naam gaf. Gelukkig worden er nog meer dan genoeg goede platen gemaakt. Je moet ze alleen weten te vinden.
Hoogtepunt: Roy Ayers 'Tarzan' (Yoruba Soul mix). En eerlijk toegegeven: Jay J's remix van Jill Scott 'He loves me' (Lyzel in E flat) is ook wel erg mooi.
Dieptepunt: Die voortkabbelende dertien-in-een-dozijn-house van Jay J die over twee cd's wordt uitgesmeerd.
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Connected is geen slechte cd, het is alleen al een paar honderd keer eerder gedaan, en beter bovendien. Roy Ayers remixed is een aanrader van de bovenste plank.
Oordeel: Connected: 6,5 / Roy Ayers Remixed: 9.
Luister ook een naar: Southport Weekender vol. 3

Roy Ayers
Rapster Records
Defected

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws