Legends of the Underground - The Soundtrack

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Kindred KleinoodLuisteren naar Legends of the Underground

Intro: Eigenlijk kan het album als een soort uitgebreide cd-single beschouwd worden. Vijf volledige nummers en drie overgangen. Bij elkaar net iets meer dan 25 minuten. Deze muziek moet uiteindelijk de basis vormen van een professionele live dansshow, gecombineerd met muziek, 3D-projecties en story-telling. En inderdaad moet je flink geoefend zijn in dansen om dit bij te kunnen houden.

Tekst: JRN

Genre: broken beats/futuristische jazz
Bijzonderheden: Het nummer 'The Gathering Part II' heeft heel wat weg van 4 Hero ten tijde van Creating Patterns, en dat terwijl Dego en Marc Mac niet eens mee doen. Wel andere producers en artiesten uit West Londen. Seiji, Marc de Clive-Lowe en Domu en hun aller huiszangeres Bembe Segue (die inderdaad ook mee deed op Creating Patterns) zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze soundtrack die moet uitgroeien tot een avondvullende, spectaculaire dansshow. In juli vorig jaar was er al eens een eerste voorproefje in Paradiso. MC Gary (Gary Nurse) is de initiatiefnemer van het project. Hij vroeg Seiji (Bugz in the Attic) de muziek te componeren. Die vroeg op zijn beurt Domu, Marc de Clive-Lowe en Bembe Segue hem bij te staan. Ieder richtte zich op zijn sterke punten. Domu zette de ritmes in elkaar, Seiji deed de effecten en dergelijke en De Clive-Lowe speelde de instrumenten in en arrangeerde alles. Bembe Segue leende haar in de underground al legendarische stem aan het project.
Het resultaat is een plaat waarbij geen enkele deelnemende artiest zich beknopt voelt in zijn uitingen, maar juist vrij van geest. Geheel conform het achterliggende thema van de show: de strijd van vele creatieve geesten tegen de middelmatigheid in deze wereld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Legends of the Underground een platform en beweging wordt voor dit soort creatieve mensen.Initiatiefnemer MC Gary

Logisch dus dat er met de muziek ook een statement wordt gemaakt. Het is dus meer gemaakt voor een dansshow, dan voor een dansvloer. In het begin lijkt het nog een beetje zoeken en aftasten. Alle klanken, geluiden en ritmes grijpen nog niet in elkaar. Maar in 'The Gathering Part II' valt het opeens samen en komt de zang van Segue pas echt tot zijn recht. In het opvolgende 'The Scrolls & The Gift' domineert het heftige ritme te veel, het dwingt de zang te veel naar de achtergrond. 'Paradise Garden' gaat een tandje terug en lijkt geinspireerd door afrobeat. Overgangsnummer 'The Dark Room' heeft slechts een kaal ritme. Afsluiter 'Anarchite City' daarentegen lijkt volgestopt met alle geluidseffecten die Seiji niet in de voorgaande nummers kwijt kon, en toch is het misschien daardoor wel het beste nummer van de plaat. Scherp en afwisselend.
Hoogtepunt: 'The Gathering Part II', 'Paradise Garden' en het ruigere 'Anarchite City'.
Dieptepunt: Deze release (album of single) is zo kort, en de achterliggende gedachte zal velen een zorg zijn.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Sommigen worden er helemaal zenuwachtig van, maar anderen zullen hier wel lol aan beleven.
Oordeel: 7.5
Luister ook eens naar: Bugz in the Attic, Silhouette Brown & 4 Hero

L2P-verslag Legends of the Underground

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws