Goldfrapp - Supernature (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Drie akkoorden en Kylie



Luisteren naar Supernature

Intro: Alison Goldfrapp en Will Gregory maakten met Felt Mountain een van de mooiste albums van de laatste tien jaar. Ook de opvolger, Black Cherry, mocht er, ondanks een flinke stijlwijziging, zeker zijn. Op het nieuwe album wordt er minder vaak geworsteld met stijlvragen. Of het moet de stijl van Kylie Minogue zijn.

Tekst: John

Genre: Er is hier eigenlijk nog geen rubriek pop. Doe dan maar electronica(pop).
Bijzonderheden: Een van de kenmerken van bijvoorbeeld blues, en van veel rockmuziek, is het gebruik van slechts drie akkoorden in een track. Net genoeg om een pakkend nummer neer te zetten. En makkelijk te volgen voor de liefhebbers. Ook in de popmuziek doen de 3 akkoorden liedjes het vaak erg goed.
Daarmee hebben we de nieuwe Goldfrapp al aardig samengevat. Drie akkoorden en een heleboel popmuziek. Alison en Will hebben qua bekendheid het niveau van pophelden bereikt. Hun cd's worden rijen dik gepresenteerd bij Hmv en Virgin.(De engelse equivalenten van onze Free Record Shop). Gemakshalve moeten we nu maar even vergeten dat er een prachtig atmosferisch album en een geweldig combinatiealbum vol sfeer en elektronica aan vooraf gingen. Want Alie en Wil hebben naar eigen zeggen nu pas echt hun richting gevonden. Alles lekker dik aangezet. Vette beats en bassen. Simpele melodietjes met hier en daar wat scheurende seventies-glamrock. Een toefje Gary Numan-synthesizer. En vooral een Alison die hier met haar hoge, hitsige stemmetje klinkt als de allernieuwste Kylie-kloon. Ergens in de verte klinkt nog wel het vermogen om echt bijzondere liedjes te schrijven door. Maar helaas overheerst vooral de drang gemakkelijk klinkende popnummers te maken. Goed geproduceerd, maar met evenveel impact op ons als een orkaan op de planeet Mars.
Hoogtepunt: 'Time out from the world'. Zie verder hieronder.
Dieptepunten: 'Time out from the world'. Als je dit nummer hoort, een van de mooiste nummers die ze ooit maakten, wordt het pijnlijk duidelijk dat ze het nog steeds wel kunnen. Maar dat ze helaas het pad van gemakkelijk klinkende popmuziek gekozen hebben. Weer een (helium)ballonnetje geknapt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Na de vorige albums toch een behoorlijke afknapper.
Oordeel: 5
Luister ook eens naar: Goldfrapp - Black Cherry

De (nog steeds) prachtige site van: Goldfrapp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws