EX PMX - Scrapheap Bi-Recycled (Beluga)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Pijnlijk


Intro:Het Utrechtse elektronicalabel Beluga Recordings is nog piepjong. Eerder dit jaar brachten ze nog een veelbelovende compilatie uit met een showcase van de artiesten op het label. De Deense geluidskunstenaar EX PMX levert een van de eerste albums af op het label. Geen succes, want EX PMX grossiert in irritant gekrijs en overstuurde ritmes die zo afgemixed zijn dat het lijkt alsof er in je oor gespuugd wordt. Pijnlijk.

Tekst: Menno

Genre: erg industrial allemaal
Bijzonderheden: EX PMX werkt niet met normale instrumenten maar met afgedankte apparatuur die hij vindt in vuilnisbakken en andere plekken waar normale mensen bij uit de buurt blijven. Peter Max is blijkbaar niet normaal want hij gebruikt waterpijpen, televisies en koffieapparaten om hevig overstuurde beats in elkaar te draaien. De oorsprong van de geluiden op 'Scrapheap Bi*Recycled' (oh, hoe origineel) is irrelevant want als ze nergens naar klinken, dan klinken ze nergens naar. EX PMX schept er bovendien genoegen in om zijn zorgvuldige vuilnisbakkengeluid zo penetrant en overstuurd mogelijk te laten klinken. Ja we horen wel ritmes, ja we horen vocalen (lekker hoog en schel) en ja, we horen een kakofonie aan vreselijk irritante en verveling opwekkende ritmes en breaks. De vraag blijft: wat is de bedoeling? Moeten we dit met een ironische knipoog tot ons nemen? Waarschijnlijk wel, want anders lever je dit niet met een fraaie verpakking (iets wat Beluga Recordings prima doet). Maar uiteindelijk heb je een schijf met muziek dat zich tot doel heeft gesteld om de luisteraar op de zenuwen te werken. Jammer, want er komen al genoeg cd's uit die onbedoeld ook al op de zenuwen werken. Misschien dat Peter Max het geluid dat je hoort als je deze schijf door midden breekt ook bruikbaar vindt voor een vervolgalbum. Het klonk in ieder geval beter dan de overstuurde herrie die hij op Scrapheap Bi*Recycled heeft uitgebraakt.
Hoogtepunt: Peak & Top is wel goed te verteren. Het eindigt dan wel in distortion, maar de weg ernaar toe is wel te harden.
Dieptepunt: Absoluut.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Bagger.
Oordeel: 3
Luister ook eens naar: Riton - Homies And Homos

Meer info:
Beluga Recordings
Interview: Simon Sixsmith & Stevie D


Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws