Soulwax - Nite Versions (Pias)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Soulwax in de Soulmix



Luisteren naar Nite Versions

Intro: Het blijven bezige broertjes. Maar ze doen geen half werk. Als Stephan en David Dewaele aankondigen dat er een album met Nite Versions van de nummers van hun album Any Minute Now aankomt word je niet afgescheept met wat laffe herbewerkingen. Er is echt moeite voor gedaan om hun eigen specifieke draaistijl op plaat te vangen.

Tekst: JRN

Genre: Waxmix
Bijzonderheden: De toonaangevende Engelse pers was niet echt positief over de laatste plaat van Soulwax: Any Minute Now. De broertjes maakten de afgelopen jaren ook aan de overkant van het kanaal furore als dj's met hun onafgebakende draaistijl. Bijvoorbeeld als ze weer eens werden uitgenodigd door likemind Erol Alkan of in Fabric. De Britten wisten maar vaag of zelfs geheel niet dat Soulwax al twee platen uit had gebracht waarop rock de klok sloeg. Toen Soulwax aankondigde een nieuwe plaat maken, en die bovendien lang uitbleef, waren de verwachtingen uiteindelijk te hoog gespannen. Alsof het een debuutplaat betrof.
Ook in Nederland heeft hun draaistijl er voor gezorgd dat Soulwax is ontdekt door de clubbers, eerst waren ze vooral bekend bij de alternatieve concertbezoekers die dat Belgische bandje wel konden waarderen.



De cd-hoes

Voor wie het oorspronkelijke Soulwax eigenlijk te veel gitaar vindt, is Soulwax Nite Versions de uitkomst. En diegenen die al fan waren kunnen deze vernieuwde versies ook zeker wel waarderen. Met opener Teachers spreken de broers hun waardering uit voor uiteenlopende acts, door acts als ZZ Top, Black Sabbath, Sonic Youth, Urban Dance Squad, Kyuss, Paul Weller, Iggy Pop, AC/DC, The Clash en anderen te noemen. Precies zoals Daft Punk dat deed op hun eerste album. Er worden verder referenties gemaakt naar Funkytown (in NY Lipps), op elke hitcompilatie goed voor een skipmoment, maar hier in deze vorm prettig anders. In I love Techno komt zelfs de oeroude strijdkreet James Brown is Dead langs. Ze kennen dus duidelijk hun klassiekers, maar weten er een verdomd volwaardig vonkend album van te maken (met behulp van DFA) dat helemaal van deze tijd is. Energiek, stevig maar funky, poppy maar ondergronds en bovendien lopen de nummers in elkaar over zodat het als een mixalbum wegluistert.
Hoogtepunt: E talking en NY Excuse, op Any Minute Now waren het ook al uitschieters, en het poppy Compute, maar ja KracK mag er ook zijn, en vergeet Slowdance niet. Of Another Excuse en Accidents and Compliments, Miserable Girl is ook vermeldenswaardig. Evenals I Like Techno en nou ja, doe Teachers er dan ook maar bij. Allemaal dus.
Dieptepunt: Dat Any Minute Now niet al meer van dit soort invloeden had
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, ook als je Any Minute Now tegen vond vallen
Oordeel: 9
Luister ook eens naar Tiefschwarz, Erol Alkan, Felix da Housecat

Nite Versions
Soulwax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws