Drum & Bass-special

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

In da jungle!


Intro: Ondanks dat de enorme populariteit vergeleken met de jaren negentig is gedaald, verschijnen er nog vaak goede drum & bass-releases. Voornamelijk vinyl, menig verzamelaar of dj-mix, en af en toe een studioalbum - beschreven in de volgende drum & bass-special.

Tekst: Marcel

Genre: Drum & bass
Bijzonderheden: In de periode '95 en '98, de gouden jaren van de drum & bass-muziek, verscheen er elke maand wel een goed drum & bass-album. Met als hoogtepunt het met een Mercury Prize bekroonde New Froms van Reprazent. Niet dat dit album van producer Roni Size het beste is wat het genre van de rollende bassen en stuiterende drums ooit heeft voortgebracht, het is vooral de erkenning van een muziekstroming die vanaf haar geboorte onder vuur heeft gelegen. Waarom 'drum & bass is dead' een veelgebruikt citaat in de media is, hebben we nooit begrepen. Feit is wel dat de muziekstroming zich de laatste jaren meer in de underground bevindt. En daar presteren de producers toch het best.


We beginnen dit overzicht met een mixalbum van High Contrast. Het is een editie uit de befaamde Mixmag-reeks. Deel 34 alweer, en al een paar maanden verkrijgbaar. Maar omdat 'ie maar niet van het te recenseren stapeltje cd's op mijn bureau verdween, alsnog een bespreking op Love2Party. High Contrast is een van de belangrijkste artiesten van het Hospital-label. Twee prima studioalbums maakte hij (True Colors '02 en High Society '04) met vooral intelligente drum & bass: funky, soulvol en jazzy, maar nooit zonder de energie te verliezen. Ook op zijn eerste mixalbum is dat het geval. Klinkende namen als Roni Size, Nu:Tone, Marky en Total Science komen met funky en energieke plaatjes aan bod. Vrouwvriendelijke drum & bass, zeg maar. Balancerend tussen de rauwe sound van Andy C en de jazzy beats van LTJ Bukem.


Een mixalbum dat hier erg op lijkt, is 'Drum & Bass Arena presents DJ Zinc'. Het grootste internetplatform van de drum & bass scene, met meer dan 200.000 bezoekers per maand, verkocht maar liefst 40.000 exemplaren van de vorige editie - gemixt door Fabio en Grooverider. Dj Zinc, bekend om zijn rauwe en onnavolgbare wendingen in zijn producties, laat horen dat hij als dj in staat is om op subtiele wijze een dj-set op te bouwen. Zo mixt hij vocale soulvolle drum & bass (ondermeer het prachtige 'Feelings' van Shy FX en T Power) met stevige jungleknallers van onder andere Krust, D-Kay en Clipz aan elkaar. Om zijn set, bestaande uit 26 nummers, lekker jazzy te eindigen. In het doosje zit ook een DVD, een extraatje met ondermeer een interview met Zinc, productietips van Tee Bee en Calyx en een documentaire over de 'Metalheads-familie'. Leuk voor erbij, maar niet bijzonder.


Een ander inspiratievol drum & bass-gezelschap is Full Cycle, het label van Roni Size. Hoewel er de laatste tijd alleen maar verzamelaars op uitgebracht werden, verscheen onlangs het debuutalbum Livin' Drumz van de 23-jarige Hugh Pescod alias Clipz. Het lijkt wel alsof deze nieuwkomer een jaar samen met Roni Size in de studio heeft gezeten. Zijn geluid lijkt wel erg veel op dat van zijn labelbaas. Livin' Drumz, het veertiende album ooit op Full Cycle uitgekomen, telt vijftien tracks, met medewerking van verschillende vocalisten/mc's zoals Tali, Hollie G en MC Dynamite. Laatstgenoemde houdt zijn smoel maar niet op het meest recente live-verzamelaar Full Cycle Live deel twee. Daarom is die cd toch wel enigszins mislukt. Bovendien zijn de opnamen niet echt om over naar huis te schrijven. Wellicht wilden Roni Size en kornuiten hier het live-gevoel in stand houden, de kwaliteit van het geluid laat hier toch echt te wensen over. Volgende keer is een gemasterde opname in ieder geval geen overbodige luxe.
Hoogtepunt: Het hele album van Clipz
Dieptepunt: De irritante gekrijs van MC Dynamite op Full Cycle live 2.
Oordeel: High Contrast's Mixmag: 7 / Drum & Bass Arena presents DJ Zinc: 7,5 / Clipz' Livin' Drumz: 8 / Full Cycle Live 2: 4,5
Luister ook eens naar: High Contrast - High Society,Tali - Lyric on my Lip,Roni Size - Return To V

Binnenkort meer over het nieuwe album van London Elektricity, waaronder een recensie en een interview

DJ Zinc
Full Cycle
Drum and Bass Arena

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws