Yunx - In The Heat Of The Night (Ai Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Om je oor krullende dansmuziek


Intro: Darren Taberner en Iain Law lijken na een zwerftocht van labels als Pitchcadet, Yunx Recordings en Meson Octet hun thuis gevonden te hebben bij het Britse Ai Records de conservatoren van de Artificial Intelligence-generatie van tien jaar terug. De muziek van 'In The Heat Of The Night' past er prima tussen: warm, hevig beinvloedt door Plaid en The Black Dog, maar ook verder teruggravend naar eind jaren tachtig.

Tekst: Menno

Genre: warmbloedige elektronica met de wortels stevig tussen 1985 en 1995
Bijzonderheden: Echte funk is er niet te horen op deze plaat, maar wel de soepele grooves die ergens tussen 1985 en 1995 uitgekerft zijn door mensen als Plaid en The Black Dog. Yunx maakt dankbaar gebruik van dit pionierswerk en brouwt er zelf een zeer zacht in het gehoor liggende elektronische dansplaat van. Begint 'The Early Bird Catches The Worm' nog als een een-op-een kopie van vroege Plaid-producties, later op de plaat slaan Taberner en Law hun eigen weg in die bezaaid lijkt te liggen met elementen van disco en funk. Alles op deze plaat is zo vederlicht dat het zich eerder om je oor lijkt te krullen dan dat het direct op de trommelvliezen afgaat. Het maakt 'In The Heat Of The Night' een zwoele, luie nachtplaat waar alles kan en mag. Soms balanceren ze op het randje van fout (het gitaargetokkel op 'Dis Go Funk Ur Ass' is wel heel erg ouwelullen funk en op 'Getta Groove On' klinkt een oersynthetische Casio-piano), maar uiteindelijk slaat de balans altijd door naar het fijnzinnige gevoel voor melodie. '5 to 2 Special' is toch een van uitschieters, een simpele housebeat en eenvoudige pianoloopje wat ondersteunt wordt door bedwelmende synthesizers, je zou er bijna een comfortabele sofa voor willen aanschaffen. Toch is het niet helemaal duidelijk wat Yunx nou wil, de muziek is te ontspannen om echt op te dansen, maar te energiek om helemaal bij weg te dromen.
Hoogtepunt: 5 to 2 Special
Dieptepunt: Niet noemenswaardig
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Yunx - Snake In The Grass, Yunx - SO*_WHATtypeofMUSICDOYOUMAKE*, The Black Dog - Spanners
Oordeel: 8

Meer info:
Ai Records

Yunx


Love2Party Essentials:
Jacen Solo - Virgo
Ai Records
Ai Sampler 2000 - 2005

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws