The Kings of House - Masters at Work (Rapster/BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

House is an uncontrollable desire to jack your body


Intro: Als Dimitri from Paris & Joey Negro The Kings of disco zijn, RZA & Keb Darge The Kings of Funk en DJ Premier & Mr. Thing The Kings of Hiphop, dan zijn Kenny Dope en Louie Vega The Kings of House. Zij stelden een geweldige mixdubbelaar met 42 housejuweeltjes samen.

Tekst: Marcel

Genre: House.
Bijzonderheden: "House is an uncontrollable desire to jack your body. You may be black, you may be white; you may be Jew of Gentile. It don't make a difference in our house." Het is een fragment uit de legendarische tekst van het al even legendarische nummer 'Can You Feel It' van Larry Heard alias Mr. Fingers. Datzelfde nummer, gemaakt in '87, vormt een van de hoogtepunten van de verzamelaar Kings of House, gecompileerd door de Masters at Work. Zij stelden beiden een cd samen vol Chicago house en acid en trachtten vooral de vergeten, moeilijk verkrijgbare en tijdloze platen aan elkaar te mixen. Dat is ze deels gelukt, want ook (bekende en veel gedraaide) klassiekers als 'Strings of Life', 'Can You Feel It' en 'Promised Land' komen aan bod. Maar eigenlijk is dat niet erg. Waar het Kenny Dope en Little Louie om gaat, is dat de luisteraar via deze mix een indruk krijgt van de piekmomenten tijdens de evolutie van de housemuziek. Dan kun je simpelweg niet om 'Can You Feel It' heen.



Kenny Dope


Little Louie

Kenny Dope, die de eerste cd voor zijn rekening neemt, graaft meteen erg diep in de housegeschiedenis (vanaf '85!!) met platen van Reese & Santonio, ('The Sound' & 'Rock to the Beat'), Tyree Cooper ('Acid Cash') en Blake Baxter ('Sexuality'). Hij kiest voor het geluid dat je op een OWAP-feest van Van Bellen en kornuiten kunt verwachten. Basic housebeats, simpele maar effectieve synthesizergeluiden en een enkele vocaal (met Robert Owens als hofleverancier). Waar zijn partner in crime kiest voor rauwe acid- en houseplaten, laat Little Louie Vega veel garage de revue passeren. Ook zijn mix is er eentje om je vingers bij af te likken, en bevat vele herkenningsmomenten. Tracks van onder andere Loni Clark ('Rushing'), Romanthony ('Let Me Show You Love') Joe Smooth ('Promised Land') en de Masters zelf ('Our Mute Horn'). Nummers die de housemuziek van vandaag heeft gevormd en - hoe clichematig dat ook klinkt - de tand des tijds hebben doorstaan.
Hoogtepunten: Mike Dunn - 'God Made Me Funky'. Maar dat is persoonlijk, want elk nummer is een hoogtepunt op zich.
Dieptepunt: Misschien hadden 'Strings of Life' en 'I'll Be Your Friend' niet gehoeven. Hoe mooi en tijdloos dan ook, die kennen we nu wel.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Verplichte kost!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: DJ Deep - City To City
Oordeel: 9,5

Masters at Work

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws