The Advent & Juan Atkins (Tresor)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Tresor still going strong!



Cisco Ferreira


Juan Atkins

Intro: De gelijknamige club in Berlijn mag dan reeds gesloten zijn, het label gaat nog steeds als een trein. Terwijl de Duitse hoofdstad lijkt te zijn geinfecteerd door het minimal-virus, is het juist Tresor dat de ene na de andere 'recht toe, recht aan'-technorelease uitbrengt. Een fonkelnieuwe plaat van The Advent en een dubbelaar vol vergeten classics - nee, geen kutclassics - van Juan Atkins.

Tekst: Marcel


The Advent's T.R.I.N.I.T.Y.: Pure DJ-tool



Luisteren naar T.R.I.N.I.T.Y.

Genre: techno.
Bijzonderheden: Engeland's best bewaarde technogeheim, The Advent, is van origine een samenwerkingsverband tussen de producers Cisco Ferreira en Colin McBean. Laatstgenoemde geeft er de brui aan in '99, om zich op zijn eigen producties (alias Mr G) en DJ-carriere te richten. Doodzonde, want ook al zijn de nieuwe releases van de hand van Ferreira nog altijd dik in orde, die unieke, catchy Advent-sound van begin jaren negentig is verdwenen. T.R.I.N.I.T.Y. is overigens een echte DJ-plaat, absoluut geen gezellig album die je tijdens een huiskamerpartijtje opzet. Ondanks dat, staan er veertien supervette technotracks op, waarvan vooral de baslijnen door merg en been gaan. Een plaat die dj's als Michel de Heij, Steve Rachmad en Dave Clarke wel zal bekoren.
Hoogtepunten: Die baspartijen! De tandjes, hoe krijgt hij ze zo vet. En zo diep.
Dieptepunten: Dat het steengoede Advent-debuut (Elements of Life uit '95) maar niet geevenaard kan worden.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Joey Beltram's laatste album The Rising Sun, eveneens op Tresor.
Oordeel: 8

Juan Atkins: De tijd ver vooruit



Luisteren naar 20 Years of Metroplex

Genre: early house, techno en electro
Bijzonderheden: Midden jaren tachtig besluiten drie klasgenootjes op de Belleville Highschool in Detroit om, vooral beinvloed door het werk van Kraftwerk, elektronische muziek te gaan maken. Ze richten zich dan voornamelijk op de stevige, industriele variant en zijn daarmee de voorlopers van de technomuziek. Wie dan? Derrick May, Kevin Saunderson en Juan Atkins. Laatstgenoemde heeft zonder twijfel de meeste muziek van het drietal gemaakt, daar waar Derrick en Kevin zich vooral hebben gericht op het draaien. Zijn beste producties onder pseudoniemen als Model 500 (melancholische house), Cybotron (Kraftwerk-electro) en Infinity (melodieuze techno) - gemaakt in een tijdsbestek van twintig (!!) jaar - zijn geselecteerd op deze prachtige verzamelaar, een dubbel-cd. Tijdloze muziek, waar vele technomuzikanten van vandaag zich door hebben laten inspireren.
Hoogtepunten: De 'melancholische eenvoud' op de Model 500-tracks 'Starlight', 'The Chase' en 'I Wanna Be Free.'
Dieptepunten: Tijdloos of niet, na twintig jaar zijn sommige nummers toch een tikkeltje gedateerd.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: het baanbrekende album Innovator van Derrick May alias Rhythim is Rhythim.
Oordeel: 9

Love2Party mag een aantal exemplaren van The Advent's T.R.I.N.I.T.Y. weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wie verliet The Advent in '99? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

L2P-Essentials:
Juan Atkins - The Berlin Sessions
Impressie: The Advent

Tresor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws