Silhouette Brown (Ether Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Getemde broken beat


Intro: Dego en Kaidi Tatham staan vooral bekend om hun heftige broken beats. Dego Mcfarlane als deel van 4 Hero en Kaidi Tatham als lid van de dansvloerkriebelende Bugz in the Attic. Zangeres Bembe Segue zingt vaak in dienst van hun producties. Ook nu verleent ze haar talent, maar dit keer als tekstschrijver. Deborah Jordan vertolkt de teksten. Gevieren vormen ze de kern van Silhouete Brown. Een nieuw Brits collectief dat ietwat getemperde broken beat brengt.

Tekst: JRN

Genre: nieuwe school soul/broken beat
Bijzonderheden: Ons eigener Gerd had en besprak hem natuurlijk al. Maar het gelijknamige album van Silhouette Brown is nu ook makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Eind 2004 kwam de plaat al uit via 2000Black, nu krijgt hij een volledige release via Ether Records. Voor Silhouette Brown werkten producers Dego en Kaidi Tatham samen met de vocalisten Bembe Segue en Deborah Jordan. Meestal leveren zangeressen vooral een aanvulling op de heftige producties van de heren uit West Londen, maar dit keer is het andersom gegaan. De producties geven vooral alle gelegenheid aan Deborah Johnson om met de teksten van Bembe Segue uit te pakken. Meer ruimte voor zang dus. De nummers gebruiken wel de thema's maar niet het tempo van normale broken beat producties. Het is zodoende meer een luisteralbum, met een vorm van moderne soul. Er ademt een soort van dromerigheid uit, tien nummers zijn dan ook wat lang. Af en toe verlang je tussendoor wel eens naar iets stevigers, want de verantwoordelijken staan natuurlijk vooral bekend om hun broken beat. De nummers zitten echter wel sterk in elkaar, met allemaal tussentijdse geluidjes. Dego en Tatham bespeelden veel van de instrumenten en gebruikten maar beperkt sessiemuzikanten. Het zorgt voor een rijk geluid waarvoor ook uit jazz, soul en funk is geput.
Hoogtepunt: Opener Who's In Charge, het ingetogen Looking Back, Spread That en het iets snellere They Can't Tell Us
Dieptepunt: Afzonderlijk zijn de nummers allemaal in orde, maar wanneer alle nummers als een geheel album worden aangeboden ligt saaiheid op de loer.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Toch wel aanrader, want er spreekt zeker muzikaliteit uit.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Bugz in the Attic, 4 Hero, Marc de Clive Low, Kid Sublime
Oordeel: 7,5

Essentials:
Kid Sublime - Basement Soul
Natalie Gardiner - Natalie Gardiner
4 Hero - the Remixalbum

Ether Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws