Nick Warren - Shanghai (Global Underground)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dromerige platen met veel breaks


Intro: Na een zeer sterke editie van Danny Howells, die het nachtleven van Miami met twee schijfjes bombastische house vertaalde naar muziek, is het de beurt aan Nick Warren om Sjanghai in de spotlights te zetten. De hofleverancier van Global Underground (met maar liefst zes mixalbums!!) laat twee verschillende sets horen. Het eerste schijfje is melodieus, zweverig en staat vol ambient en breaks. De tweede cd is euforisch van aard, zelfs tegen het trancy aan. Maar daardoor niet minder lekker.

Tekst: Iddo & Marcel

Genre: Progessive house, breaks en ambient
Bijzonderheden: Begin jaren negentig komt de dj-carriere van Nick Warren in een stroomversnelling terecht als hij de Britse band Massive Attack tijdens een Amerikaanse tour begeleidt als supporting-dj. Met zijn sfeervolle mix van dub, hiphop en acid house is het feest al losgebarsten voordat de bandleden van Massive Attack een noot hebben gespeeld. Deze leerzame stage is het begin van een glansrijke carriere. Hij houdt er een residentie in club Cream aan over en richt met Jody Wisternoff niet veel later zijn eigen band Way Out West op. Ze maken drie albums: Way Out West ('97), Intensify ('01) en Don't Look Now ('04). Muziek die je kunt omschrijven als zweverige, door ambient en breaks beinvloede house. In vergelijking met zijn producties, is het geluid van zijn dj-sets iets steviger van aard. Op de nieuwe Global Underground hoor je die overbrugging heel goed. Cd 1 zou zomaar een Way Out West-productie kunnen zijn, het tweede schijfje een typische dj-set van Nick Warren.
Elf tracks vormen het decor van de eerste cd. Daarop zijn de mixtechnieken ondergeschikt aan de kwaliteit van de geselecteerde platen: prachtige producties van ondermeer Starecase, Lustral en natuurlijk Way Out West. Op het tweede schijfje gunt Warren ons meer dansvloermuziek. Al leveren de vele breaks in vrijwel alle platen meer opstoppingen dan climaxen op. Zonder dat het plat wordt, kun je bijna spreken van trance, op de verrassende acidbassen van Hardfloor op het nummer 'Acperience' na dan. Even verrassend is afsluiter 'Your Touch' van Derek Howell, een warme, melodieuze plaat vol hypnotiserende breakbeats. Prima einde van wederom een prima editie van Global Underground.
Hoogtepunt: Net als afsluiter 'Your Touch' van Derek Howell, is de opener van Sj Esau met 'Fat Cat Track' van ongekende schoonheid.
Dieptepunt: Toch wel die saaie breaks. Dat het een keertje voorkomt, zal geen schade toebrengen aan de feestvreugde op de dansvloer. Tijdens elk nummer is dit wat overdreven.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Nogmaals een prima editie, maar er zijn betere mixen afgeleverd voor deze serie. Die van Darren Emerson (Uruguay, Deep Dish (Moscow) en Danny Howells (Miami) bijvoorbeeld.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: een album van Way Out West.
Oordeel: 7,5

L2P Essentials:
James Lavelle - GU 23 Barcelona
Pako & Frederik - Atlantic Breakers
Danny Howells - GU 27 Miami
Way Out West - Intensify

Meer info:
Nick Warren
Global Underground

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws