Sasha - Fundacion (Global Underground)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Toch maar even naar de Panama zondag


Intro: In 2002 stelt de Britse elektronische muziekpionier Tom Middleton een legendarisch mixalbum samen: Sound of the Cosmos. Eerst maakt hij van alle gekozen nummers eigen 'edits'. Daarvoor verknipt hij elk stukje muziek in zijn computer totdat het naar zijn zin is. Om de resultaten vervolgens aan elkaar te mixen in een dj set. Het is de voorloper op de Ableton-software, die het mogelijk maakt om elk nummer tijdens je dj-set in stukken te hakken op je laptop en te mixen met andere eventueel 'ontleden' tracks. Zo 'schijnt' het nieuwe mixalbum van Sasha ook in elkaar te zitten.

Tekst: Marcel

Genre: melodieuze house met electro-invloeden
Bijzonderheden: Als iemand onder 'de kenners' een heldenimago heeft opgebouwd in de dance-industrie, dan is dat wel de 35-jarige dj/producer Alexander Coe, beter bekend als Sasha. En waarom? Omdat hij wordt beschouwd als de grootvader van het progressive-genre. Collega-website Xpander, die vorig jaar ter ziele ging en een herstart kreeg in de vorm van 365Mag, heeft zijn naam zelfs ontleend aan de gelijknamige EP die Sasha in '99 uitbrengt. Dat de website zich in de eerste jaren van haar bestaan voornamelijk richt op de progressive-sound is dan geen verrassing. Ze is ook een soort fansite van John Digweed, de Britse dj met wie Sasha eind jaren negentig onder het pseudoniem Northern Exposure de wereld verovert met hun dj-sets, producties en mixalbums. Vooral hun mixalbums, ook onder de naam Northern Exposure, gaan als zoete broodjes over de mondiale toonbanken en worden menigmaal herdrukt en opnieuw uitgebracht. Een prima prestatie die ook wordt opgemerkt door popsterren als Pet Shop Boys, Madonna en Seal. Zij hangen dan ook bij Sasha aan de telefoon voor een exclusieve dance-remix.



Sasha draait zondag in de Panama

Maar Sasha zijn carriere bestaat uit ups en downs. Zo maakt hij de laatste jaren niet bepaald zijn beste producties, getuige de middelmatige plaat Airdrawndagger ('02) en het tegenvallende remixalbum Involver. Ach, je kunt niet altijd in topvorm zijn. Dat is Sasha ook niet op zijn nieuwe mixalbum Fundacion. Althans, het is wel een goede cd, maar beslist niet beter dan zijn stapel mixalbums voor de series Renaissance en Global Underground. Heb je die nog niet? Schaf die dan eerst aan, en laat deze (nog) maar even liggen. Hoewel. De cd bevat wel recenter materiaal, en is bovendien samengesteld met behulp van de nieuwste techniek: Ableton, in combinatie met Maven - wat dat ook mogen zijn. Het geeft een unieke draai aan een mixalbum waarvan de tracks een bepaalde Sasha-stempel krijgen opgedrukt. Tenminste, dat staat vermeld in de persinformatie. Maar echt veel verschillen tussen het nummer van Funk D'Void (het zweverige 'All that Matters') en het origineel is niet hoorbaar. Hetzelfde geldt voor het werk van Carl Craig (als remixer van de plaat 'Tides', een Beanfield-productie). En eigenlijk kunnen we zo nog wel even doorgaan. Maarrrrrrr ... De dj-mix is wel erg okay. Heel subtiel bouwt Sasha zijn zweverige houseset op, om vanaf het twaalfde nummer even gas terug te nemen met fraaie electro, en vervolgens het karwei af te maken met drie steengoede partyplaten. Als de mix na een euforische climax tot een einde komt, krijg je wel het idee dat hier een man met gevoel voor de dansvloer aan heeft gewerkt, een persoon die de kunst van het dj-vak als geen ander verstaat. Toch maar even naar de Panama zondag.
Hoogtepunt: Een betere climaxplaat had Sasha niet kunnen gebruiken: afsluiter M83 - 'Dont Save Us From The Flames' (in de Superpitcher-remix).
Dieptepunt: Dat Sasha niet meer gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die Ableton daadwerkelijk te bieden heeft. Ik ken zo nog tien dj's die zo'n set kunnen neerzetten.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Zonder twijfel.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Tom Middleton's Sound of the Cosmos, al is deze mix wel iets steviger van aard. Maar het concept en de genres hebben hoe dan ook veel met elkaar gemeen.
Oordeel: 7,5

Sasha draait zondag, ter gelegenheid van de release van deze cd, in de Amsterdamse Panama. Wij geven kaarten weg, check de preview!

Sasha

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws