Jacen Solo - Virgo (Ai)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Nalatenschap van Britse techno in goede handen


Intro: Vorig jaar bracht Jacen Solo op Ai al een ijzersterke EP uit: 'Forbidden Medicine'. Hierop stonden vier electrotracks die rechtstreeks uit 1995 leken te komen, inclusief acid, de 808 en kamerbrede synthmelodieen om het melancholische sfeertje op te roepen. Nu is er dan 'Virgo', de eerste langspeler van Jacen Solo en ook hier kan de liefhebber van de Britse techno anno 1995 zijn vingers bij aflikken.

Tekst: Menno

Genre: elektro en techno Bmet een hoop detroit-invloeden
Bijzonderheden: Jacen Solo heeft geen grote ongenietbare vernieuwingsdrang in zich en blijft daarom gewoon bij het tijdloze en steengoede geluid van de Britse technopioniers uit de vroege jaren negentig. Je kan de invloeden er zo uitpikken: B12, Redcell, The Black Dog, Stasis, noem ze maar op. Er is niets onconventieels aan 'Virgo' anno 2005, maar de swingende elektroritmes en de aquatische melodieen roepen hetzelfde gevoel van vervreemding op als B12 en z'n maten. En dat is geen geringe prestatie, zelfs al is B12 al lang verleden tijd. Solo is op z'n best als hij zijn nat afgewerkte zweverige melodieen in het spel laat komen. Vaak zijn het maar twee grondtonen die de basis leggen, maar meer heeft Jacen Solo niet nodig om een melancholische en ronduit vreemde sfeer te maken. Ze worden ondersteund door de allersimpelste ritmes (het ritme van 'Dance Tingles' is zowat de blauwdruk van de techno). Er wordt afgewisseld tussen elektro ('Elsewhere') en techno ('Letting Go') en heel soms gebruikt Solo wat moeilijker ritmes zoals op het uitermate melancholische 'That Feeling', waar spetterende hihats doen denken aan de oude Aphex Twin. Het is knap dat iemand met zo weinig middelen zo'n sfeervol album weet te maken, een album dat een waardige voortzetting is van de oude legendes. Mooi om te constateren dat dit 'oude' geluid mensen nog steeds inspireert.
Hoogtepunt: o.a. 'That Feeling', 'The Nexus Chase' en 'Robot Child'
Dieptepunt: Niet echt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Ai Sampler 2000 - 2005, Claro Intelecto - Neurofibro, B12 - Time Tourist, The Black Dog - Spanners, Stasis - Past Movements
Oordeel: 8.5

Meer info: Ai Records

l2p-essentials:
Ai Sampler 2000 - 2005
Stasis - Past Movements
Labelimpressie Ai Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws