Tiefschwarz - Eat Books (Fine)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Eet smakelijk



Luisteren naar Eat Books

Intro: Met een mix van authentieke acid- en ravegeluiden, scheurende electro en pompende house en techno, speelden de Duitse broertjes Ali en Basti Schwarz de Now & Wow in januari plat: Rammstein in de remix, David Bowie 'Let's Dance' in de remix, Depeche Mode 'Enjoy The Silence' in de remix, Lil' Louis' 'French Kiss' in de remix, Josh Wink 'Higher State of Consciousness' in de remix. Alles in de Tiefschwarz-remix wel te verstaan. Een unieke, eigenzinnige en vooral euforische 'rambeukzaag'-sound.

Tekst: Marcel

Genre: Zeggen jullie het maar.
Bijzonderheden: Hoewel het extreme feestgehalte van hun dj-sets - tevens te horen op het geweldige mixalbum Mish Mash en aanstaande zaterdag in de Paradiso - minder hoog is op Eat Books, leveren de heren een prima dansbaar album af. De muziek moet de dance-sound van de toekomst worden, laten de broers in de bijgeleverde perssheet weten. Dat wil zeggen: een vrolijke mix van diverse genres als pop, rock, house, new wave, electro en techno. Daar staat Eat Books vol mee. En die titel? Daar moet je niet al teveel achter zoeken. Heeft te maken met de gewoonte dat als je in Duitsland een boek goed vindt, je het niet leest maar opeet. Net als de muziek van Tiefschwarz: die beluister je niet. Nee, die verslind je! Tja, de Schwarz-broeders hebben weinig te klagen over gebrek aan fantasie. Dat hoor je ook op het album. De nummers zijn niet alleen origineel, maar ook onvoorspelbaar en gevarieerd. Het album start met een vocale gitaartrack 'Warning Siren' (featuring Matt Safer). Naast de rockinvloeden, krijgen geluiden en beats uit de electro en house speeltijd. Dan de vocale synthesizertrack 'Troubled Man'. De productie is best aardig, maar de zanger had hier eigenlijk wel meer mogen zingen dan alleen 'I'm a troubled man, in deep trouble'. Deze matige prestatie wordt weggepoetst door de vette electrobeats op 'Far East' en 'Original'. Opvallend is dat er zoveel gastvocalisten zijn uitgenodigd: op maar liefst zeven van de twaalf nummers. Top is de bijdrage van Tracy Thorn (beter bekend als Everything but the Girl), dramatisch de rol die is weggelegd voor ene Malte. Met Duitse teksten nota bene. Die komen beter tot zijn recht op een of andere Schlager-cd. Maar ach, het houdt Eat Books in ieder geval onvoorspelbaar. Want dat is het tweede album van het Duitse duo zeker. En divers.
Hoogtepunt: 'Far East', en de inbreng van Tracy Thorn op het nummer 'Damage'.
Dieptepunt: de zang van Malte.
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: toch wel Dr. Lektroluv.
Oordeel: 7

L2P Essentials:
Tiefschwarz - Ral9005
Dr. Lektroluv - Elektrik Planet

Tiefschwarz draait zaterdag 16 juli tijdens 5 Days Off in de Amsterdamse Paradiso. Vanaf maandag 18 juli ligt Eat Books in de winkels.

Tiefschwarz

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws