Felix Laband - Dark Days Exit (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

moody man


Intro: Vanuit de underground scene van Kaapstad borrelen sinds een paar jaar verrassende initiatieven omhoog. Via African Dope Records bereikte ons de fascinerende muzikale verhalen (headz, hip hop, dub, breakbeat, ragga) van o.a. Moodphase 5ive, Krushed & Sorted en de Afrikaanse elektronica producer Felix Laband. Zijn debuutalbum Thin Shoes in June en de internationaal al succesvollere opvolger 4/4 Down the Stairs verschenen op African Dope Records. Hij speelde zichzelf ermee in de kijker, want zijn derde album verschijnt op het vooraanstaande Duitse label Compost Records.

Tekst: Nico

Genre: elektronica / ambient
Bijzonderheden: Dat moet het onbehaaglijke zijn dat op Dark Days Exit net onder het oppervlak sluimert. De verontrustende woorden van een jong meisje in 'Wistling in Tongues', de opener van het album: "Die tonight. I can feel it. I don't wanna die tonight.". Iedere luisterbeurt lijkt Dark Days Exit wat meer van z'n onschuld te verliezen. En daar veranderen het gemoedelijke gitaargetokkel van Laband, de dwarsfluit van Jane Rademeyer, de speelse xylofoonklanken en de schijnbaar dromerige ambienteske soundscapes niks aan. Want het laatste wat Laband wil is jou zo maar zachtjes in slaap wiegen. Ook al laat hij het water soms rijkelijk stromen voor de ontspannende werking ervan. De even simpele als aanstekelijke melodietjes verhullen niet de grote variatie binnen iedere track en de tegendraadse en soms haperende ritmes. Iedere keer geeft Laband er net even een vreemde draai aan zodat je weer gefascineerd verder geniet. Een niet zo onschuldige kinderstem ("I'm not sorry for anything"), zo'n haperend of tegendraads ritme, een vrolijk wijsje, een stukje folkmuziek en lekker knerpende en knisperende beats. En kippenvel. Want dat gaat bij Laband erg vaak hand in hand met dat schrijnende gevoel van verontrusting, zoals blijkt op het betoverend mooie 'Crooked Breath' of als in de laatste minuten iedere snaar wordt geraakt bij de wegstervende toetsen, kabbelende watertjes en ijle klanken van afsluiter 'Minka'. Een prachtplaat.
Hoogtepunt: Falling Of a Horse, Cooked Breath, Red Handed, Radio Right Now
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Selected Ambient Works 85-92 (en II, als je helemaal diep wil) van Aphex Twin, Boards of Canada of Plaid
Oordeel: 8.5

Love2Party mag een aantal exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Op welk label verscheen het debuutalbum van Felix Laband? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Meer info: Felix Laband @ Compost

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws