Kraak & Smaak: Boogie Angst (Jalapeno Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Polderfunk!


Intro: Dat ze met z'n drieen zijn en dat ze uit Leiden komen. Dat eentje van het stel Pim - van Wipneus & Pim - is. En dat ze Kraak & Smaak heten. Dat was eigenlijk alles wat we wisten. Het beloofde weinig goeds. Leiden is nu niet bepaald het kloppende hart van de Nederlandse muziekscene. En Wipneus en Pim, was dat niet dat melige dj-duo, dat met papieren punthoedjes op hun hoofd de begintune van The A-team draaide? Kraak & Smaak, wat een flauwe naam trouwens. Ja, in het Engels wordt dat Crack en Smack, guitig hoor. Zal wel niet veel voorstellen dus, dat album 'Boogie Angst'.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Breakbeats, funk, nu-breaks, whatever.
Bijzonderheden: Een halve luisterbeurt was al voldoende om alle scepsis als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Wow! Dit is nieuw! Dit is goed! Diepe housy tracks als 'Keep on Searching' en 'Keep me Home' worden afgewisseld met lome downtemponummers als 'Dance Macarbre', zwoele bossaklanken in 'Mambo Solitario' en de ingewikkelde vijfkwartsmaat op '5 to 4'. Maar hoe divers het album ook is: er is een centraal thema: funk. En lieve hemel, wat funkt dit album! Soms denk je eerder naar een Basement Jaxx-remix van James Brown te luisteren, dan naar het debuutalbum van drie producers uit Leiden. Of naar een Jazzanova-bewerking van een obscure Prince-plaat, in plaats van naar de ene helft van Wipneus en Pim, vooral bekend met het draaien van platen van Bassie en Adriaan. Dit is funk met een hoofdletter F. Funk van eigen bodem. Polderfunk. Hoe je het ook noemen wilt, Boogie Angst is een waanzinnige plaat. Het album klinkt zo volwassen, zo fris en zo spannend. Dit wordt de zomerhit van 2005!
Hoogtepunt: Te veel om op te noemen. Maar 'Keep on Searching' staat nu al in mijn lijstje 'beste platen van 2005'.
Dieptepunt: Niet aanwezig
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan ook naar: Als je deze cd aanschaft, hoef je de komende tijd helemaal nergens anders naar te luisteren.
Oordeel: 9

Love2Party mag 3 exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wie van het komische dj-duo Wipneus en Pim is betrokken bij Kraak & Smaak? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Kraak & Smaak

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws