The History of House presents Dimitri (Sony)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

You should be black!


Intro: "You should be black!" zei Derrick May ooit tegen DJ Dimitri. Zoveel soul, zoveel funk in zijn sets. Die kunnen onmogelijk van een 'bleekscheet' zijn, moet de Amerikaan hebben gedacht. Na 22 jaar DJ Dimitri weten wij wel beter.

Tekst: Marcel

Genre: Houseclassics.
Bijzonderheden: Jullie lezen het goed. Dimitri, de man met de legendarische uitspraak (en producerpseudoniem): Don't be a prisoner of your own style, gaat al een behoorlijke tijd mee in de vaderlandse dancescene. Een kleine greep uit zijn carriere: legendarische clubavond in de RoXY, stelde vele mixalbums samen - waaronder Static Tracks deel 1 t/m 8 & Spiritual Tracks deel 1 t/m 6, achtste plek Muzik Magazine's dj top-100 in '98, vele Nederlandse Dance Awards voor beste dj, Lucky Strike Lifetime Achievement Award in '01.
Maar waarom mag nou juist Dimitri de eerste aflevering - er zullen meerderen volgen - mixen? Waarschijnlijk vanwege zijn eigenzinnige sets, in het bijzonder tijdens de Hi-Tech Soul Movement-clubavonden, elke donderdag in de RoXY. Optredens die stuk voor stuk de boeken in zijn gegaan als legendarisch. DJ-sets waarvan er in '92 eentje werd geregistreerd op cd; het prachtige mixalbum This is Hi-Tech Soul Movement, DJ Dimitri live at RoXY. 'Go get that one!'Pure Dimitri-nostalgie!

Voor de wat oudere clubbers onder ons is DJ Dimitri legendarisch, de wat jongere generatie haalt zijn schouders op bij een set van de oude meester. Dat is ongeveer ook de gemiddelde gedachte in ons forum, waarin de afgelopen dagen een hevige discussie rondom de Amsterdamse dj en producer is ontstaan. Als je de bijgeleverde DVD bekijkt, begrijp je misschien waarom zijn status zo groot is. Zo vertelt 100 % Isis dat ze zonder Dimitri waarschijnlijk nooit dj zou zijn geworden. Ook komt Eddy de Clerqe aan het woord. De medeoprichter van de RoXY en een van de producers van de aller eerste Nederlandse houseplaat: 'Dance to the Music', zegt dat niemand in Nederland zo herkenbaar draait als Dimitri. Daarmee vat hij het mixalbum The History of House eigenlijk samen. Dit is zo herkenbaar voor Dimitri. Dave Angel's 'Airborne' (in de Carl Craig mix) bijvoorbeeld, een plaat die sinds zijn release nooit de koffer van Dimitri heeft verlaten. Of de melodieuze klanken uit Detroit: het aandeel van Derrick May en Carl Craig op deze cd is enorm. Maar ook Nederlandse herinneringen worden opgedaan. Wat te denken van de trancy techno op Orlando Voorn's 'Format 1' (onder zijn Solid Sessions-pseudoniem) of de breakbeats van Me & Jack's 'Viva House'? We kennen de nummers allemaal, toch zijn ze nooit uitgekauwd, waarschijnlijk omdat Dimitri een van de weinige dj's is die ze (nog steeds) draaide. Dat maakt hem zo uniek. Nooit draaide hij een plaat, omdat alle andere grote dj's dat deden. Nooit schafte hij een plaat aan waarmee hij met gemak de zaal op zijn kop kon zetten. Nee, het vinyl moest een Dimitri-gevoel hebben. Soulvol, funky en melodieus zijn. En dat hebben alle zeventien gekozen tracks op deze cd ook: een Dimitri-gevoel.Joost van Bellen reikt Dimitri in 2001 een Lifetime Achievement Award uit

DJ Marcello schijnt deel twee - na de zomer verkrijgbaar - van deze serie te mogen mixen. We wachten het resultaat af. Hopelijk wordt dit geen Amsterdamse Grachtengordelserie en begrijpt Sony dat er ook eer te behalen valt in bijvoorbeeld Eindhoven (Miss Djax) of Rotterdam (Michel de Heij). Ook daar is househistorie geschreven.
Hoogtepunt: Zoveel! Warp 69 met 'Natural High'. Of alle bijdragen van Carl Craig.
Dieptepunt: Het geslijm van 100 % Isis op de DVD. Dat kan minder, heeft ze niet nodig. Dimitri zou er verlegen van worden.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Mede door de interessante DVD. Daarop laat Dimitri enkele tracks van zijn aanstaande debuutalbum horen. Stoere muziek, kunnen we je verzekeren!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zoek en gij zult vinden: This is Hi-Tech Soul Movement - Dimitri live at RoXY (Kubin)
Oordeel: 8

Dimitri draait aanstaande zaterdag in Parkzicht tijdens Desire2Dance en in de Winkel van Sinkel. Check onze preview voor vrijkaarten

History of House

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws