Roy Ayers - Virgin Ubiquity 2 (BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

AOW? Weg ermee!


Intro: Roy Ayers werd geboren in 1940. Een klein rekensommetje leert ons dat hij zo onderhand aanspraak kan gaan maken op AOW, en een welverdiend pensioentje. Well, fuck dat! Roy heeft nog steeds volop zin in zijn werk. En hij heeft nog wel wat oude shit die hij graag met ons wil delen.

Tekst: John

Genre: Soul & funk.
Bijzonderheden: Voor ons is de meest interessante periode in Roy's carriere duidelijk de 'Ubiquity'-periode. Ubiquity werd begin zeventiger jaren opgericht. Oorspronkelijk als een jazzrockband, maar al spoedig vooral gericht op funk- en discomuziek. Een uiterst productieve tijd voor Roy. In die tijd scoorde hij twee grote hits, die zelfs nu nog regelmatig te horen zijn. 'Runaway' en 'Everybody Loves the Sunshine'. Na een terloopse medewerking op Marley Marls' compilatie 'The Beat Generation' voor BBE/Rapster, bekende hij nog legio onuitgebrachte nummers uit die tijd op de plank te hebben liggen. Zo ontstond het idee die tracks alsnog uit te brengen. De nummers blijken de tand des tijds verrassend goed te hebben doorstaan. En zo zijn we al weer bij deel twee in de serie beland. Virgin Ubiquity, maagdelijk, want nog niet eerder openbaar gemaakt. Op dit deel horen we weer die sexy, zwoele soulsound naast groovy, zweterig doorstampende funkkletsers. Misschien niet altijd baanbrekend, maar damn: Roy en zijn women hebben meer soul in hun kleine teentjes dan veel hedendaagse wannabes in hun hele body. Dus geniet hier even van een staaltje eerlijke Black Music. Nummers die toen achteloos terzijde werden geschoven, maar in deze tijd - waarin we zo wanhopig op zoek zijn naar gevoel, toch nog hun welverdiende waardering krijgen.
Hoogtepunten: 'I like the way', 'Touch of class', 'Sunshine' (demo)
Dieptepunt: Nope.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zoveel mooie platen van vroeger. Waar te beginnen? Stevie Wonder, Curtis Mayfield, James Brown, Isaac Hayes, Marvin Gaye, Gill Scot-Heron, de lijst is gewoon te groot voor deze pagina.
Oordeel: 8

Luisteren naar: Roy Ayers

Love2Party Essentials: Mahogany vibes

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws