Michael Rose / Ranking Joe (M Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"It's from the heart"


Intro: De uit Vancouver afkomstige Ryan Moore woont al jaren in Nijmegen en produceert daar in zijn dublaboratorium de ene na de andere spacey dubplaat onder de naam Twilight Circus Dub Sound System. Het hart van de Canadese Nederlander ligt bij de Jamaicaanse roots dub en reggae. Vol vertrouwen, ongelooflijk enthousiast, "Ik ben een echte dubaholic!" en met veel doorzettingsvermogen bestookt hij nu al jaren de wereld via zijn eigen, internationaal inmiddels hoog aangeschreven M Records. En het werpt z'n vruchten af. De afgelopen tijd verschenen er steeds meer internationale gasten op zijn label en op zijn eigen releases, maar als producer van deze twee levende legendes zet Moore helemaal een grote stap voorwaarts.

Tekst: Nico

Michael Rose - African Roots



Genre: roots reggae
Bijzonderheden: Natuurlijk dat er na jaren stilte een nieuwe soloplaat verschijnt van Michael Rose, die je mag rekenen tot de elitegroep van Rastafarian zangers die behoren tot de levende legendes van de reggae muziek. Ondanks dat hij al in 1985 de band verliet, zal zijn naam altijd onlosmakelijk verbonden blijven aan het al even legendarische reggaetrio Black Uhuru dat begin jaren tachtig wereldwijd succesvol was. De grootste successen behaalde de band samen met producers Sly & Robbie, en over dat duo zei producer Ryan Moore in een eerder interview: "Er is niets beters dan die Sly & Robbie groove! Ik heb uren naar hun platen geluisterd en meegespeeld om die groove te pakken te krijgen. Dit duo is nog steeds enorm invloedrijk." En wat is er dan mooier voor een dubaholic als de Moore, dan twintig jaar later zelf de productie te voeren van een nieuwe soloplaat van Michael Rose? Hij krijgt daarbij de hulp van een hele rits muzikanten op percussie, sax, trompet, drums, keyboards, trombone en bass, plus backing vocals en de MC breaks van Brother Culture. Het album werd opgenomen in Kingston Jamaica, Londen en natuurlijk Moore's eigen Twilight studio. De sound is onmiskenbaar Jamacian roots style, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig met klinkende referenties naar de riddims van Moore's groovehelden Sly & Robbie. De karakteristieke melodieuze tenor van Rose krijgt natuurlijk alle ruimte, en voor een geengangeerde Rastafarian zanger als Rose is er nog veel te veel leed in de wereld om te stoppen met zingen. "The music lives on. It's from the heart. The music is all about freeing the people." Respect.
Hoogtepunt: vele, maar aan 'Babylon Bow' klopt echt alles, top.
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Oordeel: 8.5


Ranking Joe - World in Trouble



Genre: dancehall, roots reggae
Bijzonderheden: De reggaewereld blijkt klein. Met vrijwel dezelfde rits muzikanten als waarmee Moore de productie van Michael Rose voerde, ging hij met nog zo'n legende aan de slag: Ranking Joe, in 1959 te Kingston Jamaica geboren als Joseph Jackson en al vanaf het begin van de jaren '70 actief als DJ en toaster. In een interview met Reggae.be verklaarde hij: "Dat was een erfenis van mijn vader die op zijn beurt zijn inspiratie kreeg van de Allerhoogste, Jah Rastafari. Mijn vader had zijn eigen soundsystem en ik kocht van mijn lunchgeld platen van artiesten als U Roy, I Roy en Dillinger. Ik luisterde aandachtig naar hun stijl en probeerde daarna mijn eigen versie te creeren. Als er een soundsystem in mijn buurt kwam spelen, ging ik hen smeken om de microfoon en gelukkig bleek ik bij het publiek in de smaak te vallen." Al in 1974 verscheen zijn eerste plaat, "Gun Court", in Studio One geproduceerd door Sir Clement "Coxsone" Dodd. En net als met Michael Rose, die hier trouwens op twee tracks te horen is, moet het voor Moore bijzonder zijn om zoveel jaren later een album van nog zo'n legende te produceren. De specifieke spacey roots style is ook hier aanwezig, al ademt het album dancehall uit. Maar zoals bijv. blijkt bij 'Nowhere to Hide' zijn ska en rock steady als invloed net wat nadrukkelijker aanwezig. Het ritme is net wat steviger en door de staccato blaaspartijen en het soms lekker snel scat-style achtige toasting van Ranking Joe is World in Trouble misschien net wat uitbundiger dan African People van Michael Rose. Maar het wezenlijke verschil zit 'm in de klank van de stemmen.
Hoogtepunt: Genoeg
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Oordeel: 8

Meer info: M Records / Twilight Circus Dub Sound System

Love2party essentials:
Interview met Ryan Moore
Recensie Remixed:Dubwise
Recensie The Dub Project
Recensie Foundation Rockers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws