Gorillaz - Demon Days (EMI)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

cartoonpop op z'n best


Intro: Vier jaar terug verkocht het hobbyproject 'Gorillaz' van Blur-zanger Damon Albarn en Dan The Automator vrachtladingen cd's. De combinatie van een cartoonband, fraaie videoclips en wel aardige schetsen voor liedjes was een enorm succes. Inmiddels is Dan The Automator verdwenen en is het Dangermouse die een hele dikke stempel drukt op 'Demon Days'. Het resultaat is een fraai geproduceerde plaat met liedjes en gimmicks.

Tekst: Menno

Genre: vernuftige cartoonpop
Bijzonderheden: Laten we beginnen met de gimmicks: spoken word van Dennis Hopper, Ike Turner achter de piano, her en der wat kinderkoortjes en nog wat andere spielerijen die 'Demon Days' net surreel als de Gorillaz zelf maken. Het zijn enkele speelse zijstappen op een popplaat die bijna altijd wel de juiste knoppen weet in te drukken. Op de een of andere manier zijn Dangermouse en Albarn erin geslaagd om de cartoonpunk-stijl van tekenaar J.C Hewlett naadloos over te laten lopen in de muziek. Het zorgt ervoor dat de olijke refreintjes en dansbare beats niet snel zullen verdampen in de snelle wereld van de popmuziek. 'Last Living Souls' zet meteen al de lijnen voor de rest van de plaat uit: aanstekelijke synthriedeltjes en diepe, kraakheldere beats. De eerste helft van de plaat is het sterkst: 'Kids With Guns', 'O Green World', 'Dirty Harry' en de eerste single 'Feel Good Inc' zijn stuk voor stuk aanstekelijke tracks met uitstekend productiegeluid. En dat geluid, vaak bestaande uit speelse instrumentatie, dikke baslijnen en gimmicks, keert de naargeestige sfeer van veel refreins compleet binnenstebuiten. Intussen hebben we dan alweer Neneh Cherry, De La Soul en het San Fernandez Youth Chorus langs horen komen. Maar het kan nog gekker: MF Doom levert met zijn snauwende stemgeluid weer prima 'street-cred' rhymes af, terwijl Shaun Ryder uit de mottenballen is getrokken om de zomerstamper 'Dare' aan te kleden. Dennis Hopper levert dan helaas wat matige spoken word af, maar dat is door de vingers te zien. Feit blijft dat 'Demon Days' een ferme en erg dansbare pop-plaat is, met meer dan genoeg leuke ideeen.
Hoogtepunt: o.a. 'Dare', 'Demon Days', 'Dirt Harry'
Dieptepunt: Dennis Hopper had achterwege gelaten mogen worden.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het Grey-ablum van Dangermouse wellicht
Oordeel:8.5

Love2Party mag 5 exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wat is de titel v/h vorige Gorillaz-album? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Meer info: Gorillaz

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws