Armand van Helden - Nympho (Noise Tracks)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Mislukte fusie dance en rock


Intro: Er zijn van die momenten dat je beseft hoeveel je van muziek houdt. Bijvoorbeeld als je in een club staat en je die ene plaat die al weken in je hoofd zit voorbij hoort komen, maar waarvan je nog steeds niet weet hoe hij heet. Of als je in de platenwinkel dat ene nummer vindt waar je al jaren naar zoekt. Of als je in de auto opeens dat liedje op de radio hoort, waar je als kind altijd naar luisterde, en je met tranen in je ogen achter het stuur zit.
Er zijn ook van die momenten dat je beseft hoe vervelend, lelijk en irritant muziek kan zijn. Bijvoorbeeld als je luistert naar Nympho, het nieuwe album van Armand van Helden.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Herrie
Bijzonderheden: Armand van Helden is een begenadigd producer. In de jaren negentig maakte hij tijdloze platen als 'The Witchdoctor', 'Psychic Bounty Killas' (samen met Sneak), 'The Funk Phenomena' en zette hij de geniale baslijn onder Tori Amos' 'Professional Widow'. In 1999 scoorde hij misschien wel een van de grootste hits uit de dance-geschiedenis met 'You don't know me'. Maar Armand van Helden is ook eigenwijs. Geen enkele weldenkende clubpromoter haalt het in zijn hoofd om Armand van Helden als dj te boeken, omdat hij de reputatie heeft opgebouwd maling te hebben aan zijn publiek. Bij het luisteren naar Psycho kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat Armand van Helden nu ook als producer schijt heeft aan zijn publiek. Want dit is echt niet om aan te horen. Als je er iets positiefs over zou moeten zeggen, kan je het omschrijven als een mislukt experiment om The White Stripes en LCD Soundsystem met elkaar te combineren. Maar nog steeds is dat een belediging voor deze twee bands. Want Armand's poging om rock en house samen te brengen is geen moment vernieuwd of spannend, maar werkt enkel op de zenuwen. Het openingsnummer "Nympho" is een kakofonie van hysterisch geschreeuw, het monotone gebeuk op "Hot City Nites" is nauwelijks dansbaar, of je moet een hanenkam hebben en op kisten lopen. De gedateerde filterdisco van "MY MY MY" doet denken aan een slechte imitatie van het geluid van Cassius van zes jaar geleden. Nympho komt uit op het label "Noise tracks". Dit heeft Armand van Helden wel erg letterlijk geinterpreteerd.
Hoogtepunt: Vooruit, omdat het moet dan: "When the lights go down" is nog wel aanstekelijk
Dieptepunt: Dit album had nooit uitgebracht mogen worden.
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Da's een inkoppertje.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Scherpe nagels over een krijtbord, een rangerende trein of een cirkelzaagmachine
Cijfer: 3

Armand van Helden

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws