M.I.A. - Arular (XL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Rebelse ritmes en rijmelarij



Luisteren naar Arular

Intro: Maya Arulpragasam is vast zo'n meisje dat vroeger ook in bomen klom, net als de jongetjes in de buurt. Op haar debuut klinkt M.I.A. namelijk als een stoere jongedame. In plaats van een Kastanjeboom of een Treurwilg beklom zij echter wel de enorme bomen in de slinkende jungle van Sri Lanka waar haar vader mede-oprichter, na verhuizing vanuit Londen, was van de militante Tamil Tijgers. Als M.I.A. verwerkte ze de rebellie die ze meekreeg van haar vader in haar debuutalbum Arular.

Tekst: JRN

Genre: reggae, bhangra, grime, bliepjes, hiphop, rave en electro met exotisch sausje
Bijzonderheden: Nog niet zo lang geleden vond in Rotterdam wederom het Dunya Festival plaats. Een multiculti evenement waar wereldmuziek te horen is. Eigenlijk valt de muziek van M.I.A. ook in die categorie. Met invloeden uit de Jamaicaanse dancehall, bhangra uit de regio rond de Indische Oceaan en grootstedelijke stijlen als hiphop, dance en grime. Maar toch zou ze waarschijnlijk niet op haar plaats zijn geweest onder de bomen van het park onder de Euromast. Daarvoor zou ze te erg de gemaakte gemoedelijkheid van het festival doorkruist hebben met haar maatschappijkritische, recalcitrante teksten. De afgestudeerde kunstenares rapt brutaal over haar sympathie voor terrorisme, guerrilla en geweld. Al gaat ze nergens zo ver als een Chris Korda of rapper Paris. Maar de muziek is stoer en gaat met speelse elementen voor resultaat. Geen verfijning, maar minimale bonkende beats van Ross Orton (Fat Truckers) en Steve Mackey (Pulp) die samen productieteam Cavemen vormen, Richard X en vaste dj Diplo. Met dan eens een opzwepende fanfaretrompet als leidraad in 'Bucky Done Gun' en dan weer een sample van Quincy Jones blijft het album boeien, omdat er telkens een andere sfeer wordt gecreeerd.
Hoogtepunt: Bucky Done Gun, Galang, Sunshowers,
Dieptepunt: nog niet kunnen ontwaren, al is de hype rond het album ietwat overdreven
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Dizzee Rascal, Public Enemy, Rage Against The Machine, Atari Teenage Riot
Oordeel: 7.5

M.I.A. is te zien tijdens het 5 Days Off event, zaterdag 16 juli in de Amsterdamse Melkweg

MIA

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws