Ai Records Sampler 2000 - 2005 (Ai)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Kwaliteit kent geen tijd


Intro: Het Londense label Ai Records viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Vanaf 2000 brengt het label fraaie techno en elektronica uit en nu werd het dus tijd om een compilatie samen te stellen met oude en nieuwe tracks. De eerste helft van de cd bestaat uit al eerder uitgebracht tracks, terwijl de tweede helft bestaat uit nog uit te brengen werk. Ai Records 2000 - 2005 is een zeer bewust samengestelde collectie die het geluid van Ai Records goed weergeeft.

Tekst: Menno

Genre: Techno zoals het klonk in de glorietijd
Bijzonderheden: Ai Records bouwt voort op een tijd toen de ene technoklassieker na de andere werd uitgebracht. De eerste helft van de jaren negentig was een tijd van ongekende bloei in de elektronische muziek en dat beseffen ze maar al te goed bij Ai Records. Deze sampler bouwt voort op die tijd alsof de tussenliggende 10 jaar tussen toen en nu niet bestaan hebben. De tracks reflecteren het verleden, maar klinken tijdloos. Het draait om kwaliteit en dan heb je er, net als FZV, maling aan als de track 'Old Stripey Jumper' zo op het album 'Tri Repetae' (uit 1994) van Autechre had kunnen staan. Confutatis en Claro Intelecto zullen weinig aantrekken van de kritiek dat hun geluid gedateerd klinkt, want het zit gewoon goed in elkaar. Het gaat er bij hun niet om wat voor apparatuur je in de studio hebt staan, maar om wat je er mee doet. En dat zijn verbluffende dingen. 'Obsession' van Confutatis is broeierige techno met het hart op de tong, het wonderschone 'Scarlett's Theme' ontroert met hopeloos synthetisch klinkende toetsen. Waar ligt dat toch aan? 'Dis Go Funk Ur Ass' van Yunx gebruikt schaamteloos een gitaarloopje wat je zo uit Magix Musicmaker zou kunnen trekken, maar het werkt. Net zoals iedere track 'werkt'. Dit is 'Intelligent Techno' zoals ze het in 1994 bedoeld moeten hebben. De persoonlijkheid druipt er vanaf. Je hoort dat Jacen Solo talent heeft als je de onvervalste detroit-techno van 'Shake' hoort en je wordt onvermijdelijk meegesleept door de diepmelancholische tonen van Sinner DC. Ai Records heeft inmiddels het patent op steengoede verzamelaars en met '2000 - 2005' onderstrepen zij dat nog eens.
Hoogtepunt: Sinner DC - Wintertown, Normal - Slowknit en nog veel meer
Dieptepunt: geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Claro Intelecto - Neurofibro, Vince Watson - Sublimina, Autechre - Tri Repetae+++
Oordeel: 8.5

Meer info: Ai Records

Binnenkort op love2party een interview met Jason Smith, een van de oprichters van Ai Records!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws