Fabriclive 22 - Scratch Perverts (Fabric)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Stoer en soepel


Intro: De samenstellers van FabricLive 22 zijn de vermaarde Scratch Perverts. De Britse turntablists zijn vooral bekend binnen het hiphopgenre. Nadat het drietal Tony Vegas, Prime Cuts en Plus One zich in 1996 verenigde, volgden er verscheidene overwinningen tijdens dj-kampioenschappen. Vooral ook omdat ze nieuwe draaitafeltechnieken introduceerden. Dat hiphop voor hen veel breder waaiert dan de geijkte opvatting, blijkt wel uit hun stoere compilatie voor Fabric.

Tekst: JRN

genre: hiphop en nog veel meer
Bijzonderheden: De Scratch Perverts zijn niet eenkennig. In navolging van pioniers als Grandmaster Flash en Afrika Bambaataa beperken Tony Vegas, Prime Cuts en Plus One zichzelf niet. Hiphop ontstond ooit doordat voortrekkers als Grandmaster Flash en Afrika Bambaataa de beste breaks uit allerlei genres haalden. Dat kon een progressieve rockplaat zijn, of een oude jazz-opname. Inmiddels is de formule voor een hiphopplaat echter vastgeroest. En het is typisch dat Engelsen er aan te pas moeten komen om hiphop weer wat op te schudden. Voor FabricLive zocht Scratch Perverts natuurlijk ook wat Grime en andere Britse muziekstromingen uit, naast de aloude Amerikaanse hiphop. 'Born to Roll' van de Amerikaanse rapper Masta Ace gaat over 'I'll be surprised' van de Britse belofte Skinnyman, waarna het klassieke 'Witness' van Roots Manuva volgt. De stijlen uit beide continenten schurken nog een beetje onwennig tegen elkaar aan, maar de Scratch Perverts verbinden alles soepel. En dan gaan de Scratch Perverts nog een stapje verder door 'Rocker' er in te gooien. Waarna Ian Brown en Radiohead volgen. Daarna wordt er afgerond met zo'n andere Britse interpretatie van zwarte muziek. Zeven nummers lang drum 'n bass, met 'Another Planet' schotelt Pendulum drum 'n bass op rave-snelheid voor. Maar ook dat kunnen de Scratch Perverts makkelijk aan met hun vrijpostige mixtechnieken.
Hoogtepunt: Skinnyman met 'I'll be surprised' overgang naar Roots Manuva met 'Witness' (Walworth Road Rocker's Dub) of de overgang van 'G.D.M.F.S.O.B.' van DJ Shadow en Roots Manuva naar 'Rocker' van Alter Ego. Nou ja, elke overgang loopt eigenlijk lekker.
Dieptepunt: Dat Amerikanen de Britse muzikale vernieuwingsdrang nog steeds niet achterna gaan
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Deadly Avenger en Spinbad verzorgden hiphopgeorienteerde verzamelaars voor Fabric, en Joe Ransom verzamelde onlangs vrijwel enkel hedendaagse Britse producties voor zijn Fabric-compilatie en Fabio, Grooverider en Andy C & DJ Hype maakten al eens drum 'n bass albumsvoor Fabric. FabricLive 22 is een geslaagde combinatie van allen.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zie de andere genoemde Fabric-titels.
Oordeel: 8

Love2Party mag een aantal exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Uit wie bestaat de formatie Scratch Perverts? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Fabric

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws