The Tape vs RQM /Dimlite

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Nieuwe ontwikkelingen aan het hiphopfront

Intro: Namen als Prefuse73 en RJD2 zijn degenen die als voorbeeld dienen voor veel beatbouwers die de 'conventionele' hiphop net even te saai vonden. Dat het experiment daarbij niet geschuwd werd was logisch. Men schurkte vaak dicht tegen andere muzieksoorten aan, zoals funk, postrock, house en elektronica. The Tape en Dimlite geven de enorme diversiteit en ideeenrijkdom van het genre weer, waarbij The Tape vooral bouwt op postrock en elektronica en Dimlite meer naar de funk en het samplen neigt. Een korte impressie van beide platen.

Tekst: Menno

The Tape vs RQM - Autoreverse (KYO)


Genre: hiphop / elektronica
Bijzonderheden: Echt bekend is The Tape, bestaande uit Robot Koch en Walera Goodman, nog niet. Of daar verandering in gaat komen, is nog maar de vraag. Instrumentale hiphop blijft toch een niche met een paar grote jongens die het speelveld domineren. Toch geeft The Tape met 'Autoreverse' toch weer een andere draai aan het genre. Een kristalhelder geproduceerde trip door postrock, electronica en hiphop is het resultaat. Voor de nodige rhymes werd RQM bij het project betrokken, maar die is enkel figurant naast de hoofdrolspelers van deze plaat: de beats. The Tape pingelt er flink op los en knutselt met chirurgische precisie ritmes die van trage hiphopgrinders tot catchy popritmes gaan. Alles is strak ingesnoerd en de elektronische foefjes staan een soepel wegluisteren nooit in de weg. The Tape weet waar het mee bezig is als de beats worden gebouwd. Neem een track als 'Minimal'. Met haar sluipende en bubbelende ritmes krijg je meteen een idee welk muzikaal pad gekozen wordt. Het sterke punt van 'Autoreverse' is de transparantie van de composities. De muziek klinkt nergens te kaal of te druk, het is net als een uitgebalanceerd dieet. Zo zijn er de liefdesliedjes, de 'kijk-hier-ben-ik-had-je-wat' tracks en de melancholische instrumentaaltjes waar het genre nou eenmaal mee is doortrokken. Het is allemaal wel sterk beinvloed door Boom Bip en Prefuse73, maar waar zij vaak kiezen voor stugheid en gepiel, gaat The Tape voor onmiddelijkheid en toegankelijkheid. En dat werkt aardig, ook al ontstijgt het sociaal bewustzijn van RQM het gemiddelde cliche vaak niet.
Hoogtepunt: Minimal
Dieptepunt: Lonely Planet Revisited ligt wel erg dicht tegen RJD2's 'Ghostwriter' aan
Oordeel: 7

Meer info: Kitty Yo

Dimlite - Runbox Weathers (Sonar Kollektiv)


Genre: Instrumentale hiphop voor warme zomeravonden
Bijzonderheden: Een Zwitser die warme hallucinerende hiphop maakt en daar een samenhangend geheel van weet te maken is redelijk bijzonder te noemen. 'Runbox Weathers' is een sfeerplaat die van begin tot eind beluisterd dient te worden, want Dimlite maakt er een kunst van om de overgang tussen twee tracks zo onzichtbaar en natuurlijk te laten verlopen met talloze interludes. Tussen deze interludes zijn dan nummers te horen die bijna uit elkaar spatten van inventiviteit. Het zijn moerassige en bedompte sferen die Dimlite je voorschotelt, sferen die passen bij tropische en eenzame nachten. Dit album bestaat uit aaneengeschakelde momenten die door Dimlite zijn verknipt om toch een tracklist op de hoes te kunnen zetten. Zo schakelt 'Poor Fire' na een minuut ineens in een hogere versnelling om daarna onmerkbaar via 'Lueget' over te gaan naar 'Back To The Universe Pt.1' dat de boel met een twijfelachtige zangpartij nog oneindig zompiger en treuriger maakt. De beats zijn weliswaar bijzonder dik en warm, maar ook ondergeschikt aan de sfeer. Als je eenmaal bij de ziel en zaligheid van 'When Devices Off' bent aanbeland is er geen houden meer aan. Iedere snare, iedere bas, elke sample, het is met bloed en zweet tranen geprogrammeerd. Hoeveel heiige zondagmiddagen heeft Dimlite zich in de studio opgesloten om 'Runbox Weathers' te maken? Een hiphopplaat met zoveel sfeer en dan ook nog even een hoop creativiteit etaleren. Daar zullen vast een hoop warme zomerdagen voor opgeofferd moeten zijn.
Hoogtepunt: Teveel om op te noemen
Dieptepunt: Geen.
Oordeel: 9

Meer info: Dimlite

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws