Kid Sublime - Basement Soul (Kindred Spirits)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Shitloads of soul in a wooden shoe!


Intro: Hoewel er over de mentaliteit van de gemiddelde Nederlander best wel te twisten valt, blijkt het met de ziel dus best nog mee te vallen. Met de SOUL. In de muziek dus. Een opvallende opkomst van soul/funk en broken beatfeesten in no-nonsense stad Rotterdam bijvoorbeeld. Of een briljant debuutalbum van de Hollandse 'Flowriders' onlangs (lees binnenkort een interview op deze site). Een organisatie die al langer met deze stroming aan de gang is, is het aan platenzaak/distributie/feestorganisator/familie Rushhour gerelateerde label Kindred Spirits. En daar zit behoorlijk wat soul in!

Tekst: John

Genre: Hiphop flavoured funky soul.
Bijzonderheden: Kindred Spirits heeft een eigen filosofie. De naam zegt het al. Verwante geesten. Een van de eerst opgeroepen geesten in deze club, ene Jacob Otten, noemt zich al sinds geruime tijd Kid Sublime. Na een kortstondige carriere als producer/lid van Rednose Distrikt, en een wereldtour als Dj bij Zuco 103, bleek het allemaal toch wat te hard te gaan voor hem. Een burn-out volgde. Maar de man lijkt weer helemaal hersteld te zijn. Want ineens verschijnen er zo nu en dan wat frisse bootlegs van Kid Sublime. Zelfs een eigen album. Een album vol hiphopbeats, maar ook met een soulattitude. Waar de Flowriders dus vooral klinken als een strak spelende band, klinkt Kid Sublime als een al even strak geproduceerde, zweterige underground danceact. Een meester in het neerleggen van roffe beats en vette bassen. Wat een skillz! Fok dat! Yo, zijn onlangs gedropte album bevat werkelijk gruwelijk dope beats, lauwe muziek man! Ja, je weet het nu, neem mij serieus! Zijn nog steeds kinderlijke enthousiasme, (hij is nog maar 23), verraden zich dan nog wel in het lollige intro en het flauwe bedankje aan zijn soulbrothers en inspirators aan het einde. Daartussenin klinkt de Kid echter werkelijk uiterst volwassen. Met een heerlijke latin/hiphop payback door Zuco bijvoorbeeld. Zijn verrassende overgangen naar een volslagen andere sound tijdens een nummer, die je dat echte hiphopgevoel geven en daarmee het gevoel dat er wel 24 nummers op deze plaat staan. Geile groovy beats met Yinka. Coole grooves met Lady Alma en de Afrokosmetics. Ja, dat moet de eindconclusie dan ook maar worden. Behoorlijk laidback allemaal, maar evenzogoed een flinke portie 'cool shit!'
Hoogtepunten: 'Fruitsugar'.
Dieptepunt: Intro/Outro.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, een vette portie funky beats met soul from the Netherlands. Word!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Check Kindred Spirits, Zuco 103 en Flowriders maar eens. En daarna hun inspiratiebronnen, waar ze allemaal bepaald geen geheim van maken.
Oordeel: 7,5

27 Mei: Kindred Spirits special @ Paradiso! Met o.a. Reel People, Jneiro Jarell en natuurlijk Kid Sublime!

Kindred Spirits

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws