Silicone Soul - Staring into Space (Soma)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Frisse zomerplaat



Luisteren naar Staring into Space

Intro: Hoewel de naam van de Schotse formatie doet vermoeden dat de muziek niet op natuurlijke wijze wordt 'gebrouwen', laat Silicone Soul op het tweede album horen ook uit de voeten te kunnen met live- instrumentatie en vocalen. Met Staring into Space bewijzen Craig Morrison en Greame Reedie, vijf jaar na de release van hun debuutalbum A Soul Thing, productioneel met sprongen vooruit te zijn gegaan.

Tekst: Marcel
Foto: Jos


Genre: House.
Bijzonderheden: Hoewel de meest succesvolle Silicone Soul-track tot nu toe 'Right On 4 Tha Darkness' al meer dan vier jaar oud is, komt hij nog regelmatig voorbij. Zowel in de clubs als op mening verzamelaar. Zelfs op de radio krijgt de track nog vaak speeltijd. Vanwege het feit dat het nummer zo bekend is geworden en de fans, collega-producers en dj's toch dezelfde sound op een nieuw album verwachten, hebben Craig Morrison en Greame Reedie een tijd gewacht met de release van het tweede album. Een verstandig besluit, al ontkomen de Schotse producers er niet aan dat ondergetekende nog even een paar keer naar dat verrassende debuutalbum uit 2000 heeft geluisterd, alvorens een verhaal te maken over de nieuwe plaat. Vergelijkingen zijn er zeker. Diepe housebeats worden als vanouds gemixt met soul en discobeinvloede sounds. Staring into Space is niet verrassend wederom een lekkere zomerplaat geworden. Maar wel eentje met een veel krachtiger, vetter geluid. En dat is niet gek. De heren hebben, voordat ze aan de productie van dit album begonnen, hun studio ingericht met fonkelnieuwe apparatuur. Daar zijn de gebruikte vocalen en vele instrumenten live opgenomen, voordat ze in de computers terecht zijn gekomen.



Craig Morrison en Greame Reedie alias Silicone Soul

Het resultaat is een frisse, krachtige, maar bij vlagen ook zweverige houseplaat. Naast diepe, groovy housesounds, waarvan we Silicone Soul kennen, is er op Staring into Space ruimte voor sfeervolle jazzy en dubby downtempomuziek. Het prachtige vocale nummer 'You Can't Lose What You Never Had' is daar een prima voorbeeld van. En niet te vergeten: de jazzy blazerinstrumentatie en vette hiphopbeats op het verrassende 'Room 666 At The Deadly Hotel'. Verder is het duo het verleden niet vergeten, getuige de oldskool housesound op de nummers 'Under A Werewolf Moon', 'Les Nocturnes' en 'Inferno'. De nieuwe 'Right On' staat er natuurlijk ook op. Tenminste, een nummer met net zoveel hitpotentie: de vocale housetrack 'Feeling Blue', dat klinkt als Christine W. in een nieuw jasje. De enige kritiek die de heren kregen op hun debuutalbum - te weten: een bij elkaar geraapt zootje van clubtracks - wordt op de tweede plaat van tafel geschoven. Staring into Space is namelijk niet alleen een krachtig housealbum, maar een frisse, gevarieerde productie met kop en staart.
Hoogtepunt: De jazzy en dubby hiphopbeats op het nummer 'Room 666 At The Deadly Hotel'.
Dieptepunt: Geen. Echt niet. Elk nummer is een klasse apart.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader natuurlijk. Eindelijk weer eens een plaat waarop druk geexperimenteerd is met vocalen en live-instrumentatie, maar waarop ook ruimte is voor oldskool housesounds.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het debuutalbum A Soul Thing uit 2000
Oordeel: 8,5

Silicone Soul

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws