Basement Jaxx - The Singles Special Edition (XL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

The music keeps on playin' on and on



Alle info over de Singles Collection

Intro: Wanneer mag een artiest een best off verzamelaar uitbrengen, zonder beschuldigd te worden van het verdienen van 'easy money'? Een voor de hand liggend antwoord op die vraag, is aan het einde van een carriere. Of beter nog: na de dood van de betreffende artiest. Dan heeft zo'n release ook nog eens een tijdloze waarde. Maar is het rechtvaardig om, nota bene in de bloei van je carriere, de bekendste en meest succesvolle tracks te verzamelen op een dubbel-cd? De platenmaatschappij van Basement Jaxx vindt van wel.

Tekst: Marcel

Genre: House, rock, punk, reggae, disco en R&B
Bijzonderheden: Een aantal maanden geleden sprak ik Karl Hyde, de zanger van Underworld. Aanleiding van dat gesprek was de release van de verzamelaar Underworld '92 - '02. Een best off dus. En dit, terwijl de bandleden al lang aan een nieuwe plaat werkten, de opvolger van A Hundred Days Off. "Als het aan Rick en mij zou liggen, hadden we deze best off niet eens uitgebracht", gaf Karl eerlijk toe. Ze hadden de cd niet eens zelf samengesteld. Dat had de promotor van Junior Boys Own gedaan, de platenmaatschappij van Underworld. Een bizar ontwikkeling natuurlijk. Maar misschien ook wel de realiteit in de platenindustrie waar het tegenwoordig niet goed mee is gesteld.



Basement Jaxx sleepte onlangs nog een Grammy Award in de wacht

Maar terwijl de best off-verzamelaar van Underworld louter uit reeds uitgebracht materiaal bestaat, staan er op The Singles Collection van Basement Jaxx ook nieuwe remixen, b-kantjes van vinylreleases en enkele live-registraties. Dat geeft een stukje meerwaarde. Tot nu toe maakten producers Simon Ratcliffe en Felix Buxton vier studioalbums: Atlantic Jaxx Compilation, Remedy, Rooty en Kish Kash. De bekendste nummers van die albums komen voorbij op de Singles Collection, verzameld op cd 1. Bestsellers als 'Red Alert', 'Rendez-Vu' en 'Bingo Bango'. Maar ook de meest recente clubhit: 'O My Gosh', of golden oldies: 'Fly Life' en 'Samba Magic'. Geen enkel hoogtepunt uit de Basement Jaxx-historie ontbreekt. Het andere schijfje - bonus traxx - bevat vele remixen en wat exclusievere b-kanten van de tracks op de eerste cd. Deze tracks zijn wat meer gericht voor de clubs en klinken als Basement Jaxx in de begindagen. Vette jazzy housebeats op 'Miracles Keep On Playin' (in de Basement Jaxx Red Alert-remix), scheurende gitaartechno op het relatief onbekende 'Onyx' en swingende latinbeats op 'Rendez-Vu (latin-version)'. Enigszins misplaatst, maar wel erg goed, is de akoestische versie van 'Romeo', een ontroerende afsluiter van een geslaagde best off. Nu maar hopen dat er in de toekomst nog genoeg succesvol materiaal uit de studio van Basement Jaxx zal komen voor een tweede best off.
Hoogtepunt: 'Samba Magic' blijft de onbetwiste Basement Jaxx-classic. Maar dicht in de buurt komt Basement Jaxx' 'Red Alert Remix van Miracles Keep On Playin'.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval, vooral als je alle albums al in je bezit hebt. Ontbreekt alleen al de Atlantic Jaxx-verzamelaar of Remedy in je collectie, dan meteen kopen!
Als je dit goed vindt, kijk dan ook eens naar: The Videos: een DVD met live-registraties van optredens op festivals als Glastonburry, Werchter en Fuji Rock (+ wat extraatjes).
Oordeel: 8,5

Basement Jaxx

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws