Autechre - Untilted (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Untouchable


Intro: Door sommigen bekritiseerd als te pretentieus en te intellectueel, door anderen de hemel in geprezen vanwege hun ongebreidelde experimenteerdrift. Feit blijft dat de onaardse elektronica van Autechre altijd veel heeft losgemaakt in muziekland. Rob Brown en Sean Booth zijn sinds halverwege de jaren negentig meedogenloos avontuurlijk geweest in hun muziek, en lieten daarmee veel tijd- en genregenoten achter zich. Het achtste album met de titel 'Untilted' is niettemin wat minder hermetisch dan de bizarre abstracties op de voorgaande albums 'Confield' en 'Draft 7:30'. Hoe het adagium 'it's all about taste' kan leiden tot een bijna legendarische status.

Tekst: Menno

Genre: Experimentele elektronica van de meesters in het genre
Bijzonderheden: De vorige twee platen 'Draft 7:30' en 'Confield' zijn naast het meest vervreemdende werk van het duo ook meteen de controversieelste, was dit niet navelstaren van de bovenste plank? Was dit niet veel te pretentieus? Waar blijft het gevoel, over muziek hoef je toch niet na te denken? De schijnbaar chaotische muziek van Autechre schrikt velen af: de stugge, kille sferen en het a-ritmische karakter laten het hart en gevoel in vertwijfeling achter. Toch was er voor de geduldige luisteraar veel te ontginnen. Met de achtste plaat 'Untilted' blijft Autechre in ieder geval (al)weer verrassen. Het tempo is opgeschroeft en de contemplatieve sferen zijn ingeruild voor sinistere melodieen en transparantere composities. In acht lange bewegingen wordt er naar hartelust op los gevarieerd. Het kenmerkende strak opgewonden en haast tastbaar gemaakte productiegeluid is er nog steeds, de verborgen melodieen zijn nog steeds te ontdekken en ook de obsessieve aandacht voor details is terug te vinden. In dat opzicht is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige platen.

Rob Brown en Sean Booth

Wat wel opmerkelijk is dat het duo veel herkenbaardere samples gebruikt, minder vooraf geprogrammeerde wiskundetovenarij maar bijvoorbeeld gewoon een lekker foute stab, open en bloot in de 15 minuten durende fantastische afsluiter 'Sublimit'. Toch vereist 'Untilted' met zijn waanzinnige ritmebarrages nog steeds doorzettingsvermogen en tijd. Op sommige momenten is Autechre op z'n allerstugst (zoals de haast fysieke aanslag van 'Augmatic Disport') en op andere momenten horen we een dansbare toegankelijkheid die we al jaren niet meer gewend zijn van de heren Booth en Brown. Autechre verlangt nog steeds bloed, zweet en tranen en beloont dat vervolgens met ijzersterke melodieen, dynamische productie en ja, zelfs onversneden machinefunk waar hordes zolderkamerproducers de eerstkomende tien jaar hun tanden in kunnen zetten. Bliepjesmuziek voor gevorderden.
Hoogtepunt: na twee jaar stilte 8 nieuwe tracks
Dieptepunt: na twee jaar stilte 8 nieuwe tracks
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Ik raad deze plaat niemand aan, de mensen komen er vanzelf wel op af
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Dopplereffekt - Linear Accelerator, Der Zyklus - Biometry, Autechre - Draft 7:30, Autechre - Confield
Oordeel:9+

Meer info: Warp Records

L2P-essentials:
Autechre - Confield
Der Zyklus - Biometry

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws