Winnen: Juan Atkins - Berlin Sessions (Tresor)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Spelen met monotonie


Intro: Alhoewel Juan Atkins nog altijd veel platen uitbrengt op zijn label Metroplex, maakt hij zo nu en dan een avontuurlijk uitstapje. Deze week verschijnt er een samenwerking (op 12") met Steve Bicknell op Lost Records, terwijl Berlin Sessions - zijn eerste album sinds 1998 - release krijgt op het Tresor-label. De Duitse producer Pacou vergezelde hem bij de totstandkoming.

Tekst: Iddo

Genre: Detroit vs. Berlin techno.
Bijzonderheden: Speciaal voor de productie van zijn nieuwe langspeler, huurde Juan Atkins een studio in de Duitse hoofdstad om zijn impressies van het alledaagse leven direct in de muziek te transformeren. Alsof hij op zoek was naar de definitie van Berlin techno. Waarschijnlijk heeft hij die niet gevonden, want Berlin Sessions staat vol met techno die meer affiniteit heeft met Detroit. Het enige Duitse wat we te horen krijgen, komt uit handen van Berlijner in hart en nieren Pacou. De samenwerking resulteert in een muzikale wrijving van zes tracks tussen de twee technohoofdsteden, met een gemiddelde tijdsduur van elf minuten per track. Detroit overheerst met de aanjagende Atkins-invloeden, vergelijkbaar met de muziek die hij onder pseudoniemen als Cybotron, Infiniti en Model 500 uit heeft gebracht. Atkins speelt met monotonie en brengt je onder hypnose met klanken die naarmate de trip vordert, dwangmatig worden. Nummer twee is warm en wulps van karakter, terwijl track drie en vier uitgekiende opeenstapelingen van monotone geluiden zijn. Het ruim een kwartier durende vijfde nummer is er een met een onvervalste Detroit spirit, waarna het album wordt afgesloten met een compact aanjagende Pacou-remix. Berlin Sessions is geen album dat uitblinkt in variatie, maar wel de schoonheid van het spelen met monotonie toont, zoals alleen in Detroit en Berlijn mogelijk is. Een mooi voorproefje op het later dit jaar te verschijnen 20 Years of Juan Atkins Metroplex.
Hoogtepunt: Sessie nummer drie en vier zijn weergaloos!
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De rijke geschiedenis van zowel Atkins als Pacou, maar kijk ook zeker uit naar 20 years of Juan Atkins Metroplex.
Oordeel: 7,5

Meer info: Tresor

WIN WIN WIN WIN WIN
We mogen vijf exemplaren weggeven van Berlin Sessions. Stuur voor 27 april het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico en maak kans op een exemplaar: Noem twee pseudoniemen waaronder Juan Atkins zijn klassiekers onder uitbracht?
Let op: alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

DEZE PRIJSVRAAG IS AFGESLOTEN!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws