Moby - Hotel (EMI)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

akoestische draai aan overbekend geluid


Intro: Niet kunnen zingen en toch meer dan veertien miljoen albums verkopen is geen onaanzienlijke prestatie. Terugluisterend naar albums als 'Play' en '18' wordt duidelijk dat de man zijn gebrek aan zangtalent compenseert met een geweldig talent om meeslepende melodieen op een toegankelijke manier te presenteren aan een breed publiek. Zijn energieke festivaloptredens en uitgesproken politieke meningen leverden hem ook fans bij de vleet op. Of het nieuwe album 'Hotel' ook zal zegevieren is nog maar de vraag, Moby geeft enkel een akoestische draai aan het overbekende moby-geluid.

Tekst: Menno

Genre: Pop.
Bijzonderheden: En die kenmerken bestaan natuurlijk deels uit het zeer behoudende gebruik van electronische geluiden en het gebruiken van oude samples over bevliegende en meeslepende strings. Het zorgt altijd voor een berustend 'ik-ben-alleen-maar-toch-gelukkig' sfeertje. Als je daarbij wat poppy en housy ritmes gooit dan kan deze zweverigheid lekker uitbarsten in collectieve emo-momenten op festivals. Op 'Hotel' zijn deze ingredienten allemaal weer aanwezig, net als zijn eigen vocalen en die van Laura Dawn. Laura Dawn, die eigenlijk net even te melodramatisch klinkt, verzorgt de zangpartijen op onder andere 'Temptation' (een ballad natuurlijk) en 'Dream About Me' (samen met Moby natuurlijk). Het verschil met de vorige platen van Moby is wel dat het allemaal een stuk meer als conventionele pop klinkt en minder als curiositeit in de popmuziek. Geen samples, maar wel veel gitaren en traditionele popliedjes. En natuurlijk bespreekt Moby op een veilige en vooral begrijpelijke manier de (politieke) rariteiten van zijn thuisland. 'Hotel' is vooral een voortzetting van oude succesingredienten in een normaler jasje. Ook is het doortrokken van een raar gevoel van zelfbewustzijn. "Hoor mij lekker Moby uithangen op 'Lift Me Up'. Hoor mij mijn typische zweefstrings gebruiken op het hele album. Hoor mij scherp bezig zijn op 'Beautiful'. Hoor mij lekker muzikaal zijn in een hotelkamer. Hoor mij lekker verwonderen over het menselijk bestaan. Vergeet ook niet te lezen wat voor pseudo-filosofische onzin ik daarover uitkraam in het CD-boekje. En oja: hoor mij weer tien miljoen platen verkopen."
Hoogtepunt: Voor hem wellicht
Dieptepunt : Elk gebrek aan noodzakelijkheid
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Geen commentaar.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: 'Play' en '18' natuurlijk. Maar liever nog, zet die goede oude 'Go' gewoon weer eens op.
Oordeel: 4

Meer info: Moby

Hotel is vanaf 11 maart verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws