Scanner - The Radiance (Steamin' Soundworks)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Music for marriages


Intro: De Brit Robin Rimbaud hield zich aanvankelijk bezig met het samplen van de menselijke stem. Onherkenbaar gemaakte flarden van vanuit de ether geplukte telefoongesprekken mixte hij met ambienteske electronicacollages. Soms ingetogen, dan weer heftig tot uitbarsting komende donkere soundscapes die zich gaandeweg de jaren ontwikkelden tot ingenieuze klanksculpturen. De naam Scanner, genoemd dus naar de apparatuur waarmee hij de mobiele telefoongesprekken onderschepte, gebruikt hij nog steeds. Maar op de sterk groeiende cv van de multimediakunstenaar, muzikant, schrijver en dj prijken steeds meer tot de verbeelding sprekende kunstinstallaties, lezingen, manifestaties en talloze multimediaprojecten. Al voegt hij er met regelmaat ook een cd aan toe.

Tekst: Nico
Foto's: Li-z / Met dank aan Roel & Ellis


Genre: Ambient / electronica
Bijzonderheden: Dat moet de totstandkoming van deze cd zijn. Twee Nederlandse bewonderaars van het werk van de Brit stappen in 2004 in het huwelijksbootje. Ze zijn niet alleen fan, ze kennen Robin Rimbaud aka Scanner persoonlijk. En ze vragen hem om hun huwelijksvoltrekking in de historische kerk in De Rijp (NH) muzikaal op te luisteren. Robin Rimbaud, wel gewend om op vreemde plekken zijn muzikale creativiteit te tonen, zie zijn komende optredens tijdens het )toon)festival in Haarlem, zegt ja, en settelt zich op 4 juni 2004 met zijn apparatuur in de historische kerk. Gezeten onder het traditionele orgel tovert hij er tijdens het huwelijk zeven stukken elektronische muziek uit, die nu op cd zijn gevat onder de volledige titel: The Radiance of a thousand suns burst forth at once.


Meer info: Scanner / Steamin' Soundwork

Geheel van tradities is The Radiance niet ontdaan, want de dik zes minuten durende opener 'Walk Gently Through The World' wordt gedragen door het indringend zware geluid van zo'n kerkorgel, en de goede luisteraar hoort rond de vier minuten zelfs heel even, ver weg gestopt, wat flarden van stemmen. Het jawoord misschien? Een stuk indringender en nog wat donkerder wordt het op 'One Flesh, One Home, One Heart' dat tegen minimal techno aanschurkt met z'n zacht knisperende ritme en onheilspellende klankenspel. Maar deze donkere dramatiek is van korte duur, de romantiek krijgt de ruimte op het bijna tien minuten durende 'Silent Unspoken Memories' dat zweeft op het orkestrale, filmische geluid van strijkers en langgerekte ijle stemmen die ronddolen. Meer van die tranentrekkende strijkpartijen volgen op titelnummer 'The Radiance .........' met z'n minimale ritme, golvende melodieen en spaarzaam hoorbare vrouwenstemmen. Gevolgd door een reprise van de opener 'Walk Gently Through The World', dit keer zonder het loodzware kerkorgel, met een ruimtelijk en fragieler effect tot gevolg. Minder vrijblijvend zijn de meeslepende ritmes op 'Melt As Love Has Melt My Heart' dat je elke seconde bij de strot grijpt, waarna de vogels fluiten, de kerkklokken luiden en het orgel toch nog "daar komt de bruid' lijkt te spelen op de twaalf minuten durende afsluitende compositie 'And I Shall Love Because of You'.
Hoogtepunt: Een huwelijksfeest kan dus ook anders
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, zeker als je je geliefde ervan moet overtuigen dat het ook anders kan. Anders moet.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: David Toop, Paul Schutze, Terre Thaemlitz, Nonplace Urban Field en natuurlijk the godfather of ambient Brian Eno.
Oordeel: 8+


Scanner op het )toon)-festival in Haarlem
Tijdens het zesde )toon)-festival, dat van di 5 t/m zo 10 april aanstaande op diverse locaties in Haarlem plaatsvindt, zal de Britse geluidskunstenaar Scanner een bijzondere samenwerking aangaan met...Vroom & Dreesmann. )toon) heeft de Brit, gevraagd in het monumentale pand van het warenhuis aan het Verwulft in Haarlem Centrum een 'geluidsbeleving' te realiseren. Rimbaud zal bij het winkelend publiek en het personeel omgevingsgeluiden 'scannen', die vervolgens bewerken tot een muzikale collage en middels het geluidssysteem van V&D zelf weer terug in de winkel brengen.
Donderdag 7 april: 19.00 - 21.00 uur (toegang gratis)
Zaterdag 9 april: 13.00 - 16.00 uur (toegang gratis)

Meer informatie: )Toon)-festival

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws