Thievery Corporation - The Cosmic Game (ESL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

stapje voor stapje


Intro: Zelf noemen Eric Hilton en Rob Garza The Cosmic Game de meest politiek getinte en sociaal bewogen plaat die ze in de afgelopen negen jaar hebben geproduceerd. Het vierde album van het Washington D.C.-based duo kwam naar eigen zeggen tot stand na allerlei boeken gelezen te hebben over zogenaamde conspiracy theories. Iets dat we terug moeten vinden in de teksten op het album.

Tekst: Nico

Genre: The Thievery Sound
Bijzonderheden: Er wordt deze keer heel wat afgezongen. Zoals op de opener, 'Marching The Hate Machines' waarop Wayne Coyne van The Flaming Lips hunkert naar vrede. Of op 'Warning Shots' met z'n opzwepende funkbas, hiphopbeats en hevig in en uit echoende klanken die botsen tegen de rauwe dancehall kreten van Sleepy Wonder en de geslepen stem van zangeres Gunjan. De echoknop draait overuren, zoals op het hele album. Want de liefde voor reggae en dub blijkt geen conspiracy theory. Net zo min als die voor het geplingplong van de Indiase sitar en het getrommel op de kleine Indiase tabla. Die zijn weer nadrukkelijk aanwezig op 'Revolution Solution' met Perry Farnell als rastaman met boodschap, 'Shiva' met de zang van Gunjan en het zweverige 'Doors of Perception' met een al even zweverige Gunjan.
Een blok zwoel Zuid-Amerikaans temperament ontbreekt niet, met vocalen van o.a. Vernie Varela en Gigi. Verrassend is de combi met Talking Heads zanger David Byrne, die zijn karakteristieke vocalen loslaat op zacht roffelende percussie. Maar liefst zestien songs en nog wat meer muzikale variatie dan voorheen. En met de hoeveelheid gastvocalisten onderneemt het tweetal een moedige poging het "loungestempel" van zich af te schudden. Maar echt overtuigen doet het niet. Daarvoor liggen de vocalen, en daarmee de "politiek getinte en sociaal bewogen teksten" nog teveel ingebed in de stroperige ritmes, tokkelende gitaren, klapperende castagnetten en plingplongende sitars. The Cosmic Game is een stap in de goede richting. Al worden de nieuwe paden nog veel te voorzichtig bewandeld.
Hoogtepunt: Warning Shots, The Heart's A Lonely Hunter
Dieptepunt: nee, dat niet, wel erg veel herkenning
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Op een enkele verrassing na, heb je het allemaal al eens eerder gehoord. Al doen de mannen gewoon erg goed waar ze goed in zijn.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het ligt voor de hand, zie de essentials
Oordeel: 7-

Meer info: ESL Music

Love2party essentials:
Thievery Corporation - The Richest Man in Babylon
Thievery Corporation - The Mirror Conspiracy
Den of Thieves - The Sound of ESL Music
The Outernational Sound A Thievery Corporation DJ-Set
Modular Systems by Thievery Corporation

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws