Album vd week II: Amon Tobin - Chaos Theory

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Koning van de jungle


Intro: Amon Tobin is er de man niet naar om een aanbod af te slaan voor het maken van een soundtrack voor het nieuwe Xbox-spel 'Splinter Cell: Chaos Theory'. Voorwaarde was wel dat hij volledig vrij werd gelaten in zijn aanpak en dat heeft letterlijk verpletterende muziek opgeleverd. 'Chaos Theory' is een plaat die rucksichtslos je keel dichtknijpt en je vervolgens happend naar adem achterlaat.

Tekst: Menno

Genre: Donkere, losgeslagen beats
Bijzonderheden: 'Splintercell: Chaos Theory' is een spel waarin je veel sluipt en af en toe het grove geschut tevoorschijn moet halen om je missie te voltooien. Het is sluipen, hurken, luisteren en uiteindelijk in een vernietigend vuurgevecht terechtkomen. En Amon Tobin weet als geen ander hoe je dat in geluid moet omzetten. 'Chaos Theory' zit vol met sferen die suggereren dat er elk moment een eind aan je leven gemaakt kan worden. Al meteen bij de eerste track, 'The Lighthouse', maakt hij met een verwoestende grondigheid duidelijk wie de onbetwiste koning van de jungle is. Via orkestrale sluiproutes kruipt hij op de luisteraar af om er vervolgens met een machete op los te hakken. Met een geweldig gevoel voor climax zorgt Tobin ervoor dat ergens in de kakofonie van losgeslagen beats toch nog harmonieen te vinden zijn. En die harmonieen zijn heel plaatsgebonden. Net zoals in films (begint een scene in Parijs, dan hoor je een accordeon, begint de scene in Japan dan hoor je fluiten) geeft hij alle tracks geografische tintjes mee. Het is een klein detail, maar het laat zien hoe zorgvuldig hij omgaat met zijn muziek. En alles op 'Chaos Theory' is onmiskenbaar Tobin: er is niemand die de ratelende beats op 'Displaced' zo effectief op de luisteraar kan afvuren als hij, niemand die de beat van 'El Cargo' tot zulke absurde diktes kan oppompen. Na het horen van 'Chaos Theory' lijkt het hele XboX-spel maar bijzaak.
Hoogtepunt: Kokubo Sosho Battle, El Cargo
Dieptepunt : geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Solid Steel presents Amon Tobin, Amon Tobin -Out From Where
Oordeel: 8

Meer info: Ninja Tune

Love2Party Essentials:
L2P impressie Amon Tobin
L2P impressie Ninja Tune
Solid Steel presents Amon Tobin Live

WIN WIN WIN
Wij geven drie exemplaren weg van Chaos Theory. Stuur voor 10 februari het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico: In welk jaar verscheen het eerste album van Amon Tobin op het Engelse Ninja Tune label?
Let op! Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws