Album vd week I: Roots Manuva - Awfully Deep

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Terug van nooit weggeweest


Intro:Roots Manuva, oftewel Rodney Smith, keert terug met een ijzersterk en origineel album. Met 'Awfully Deep' laat Roots Manuva voor de derde keer horen dat hij beschikt over onnavolgbaar lyrisch talent en een goed oor voor productie. Een superdik album dat op z'n minst weer een MOBO-award (die hij ontving voor zijn debuut Brand New Second Hand) of een Mercury Award (voor zijn tweede plaat Run Come Save Me) waard is.

Tekst: Menno

Genre: Hiphop
Bijzonderheden: Komen de meeste artiesten het succes van hun debuut niet meer te boven, Roots Manuva stoomt onverminderd door. 'Awfully Deep' is wederom een fraai kunstje Manuvarism, met veel dubinvloeden die in schone en synthetische ritmes gegoten worden. Het is onmiskenbaar Roots Manuva die je bij elke zin meesleurt naar de ondergrondse pneumatiek op 'Chin High' of de dub van 'A Haunting'. Op deze nummers zijn de beats als vanouds dik en lekker fris. Toch dondert niet elke track uit de speakers. Er zijn genoeg rustpunten op dit album. Maar ook bij de kalmere nummers zorgen de ingenieus in elkaar zittende teksten ervoor dat je weer bij de les getrokken wordt. Manuva zit in zijn rhymes altijd aan de donkere kanten van zichzelf en de buitenwereld, constant blootgesteld aan verleidingen. 'The Falling' heeft zelfs een vleugje duistere melancholie als Smith zijn driften op de vrije loop laat. De onderwerpen die aan de orde komen zijn universeel en voor Rodney Smith is het leven soms net zo lastig als voor ieder ander. Tekstueel gezien is dit een album van de bovenste plank, met een compacte veelzijdigheid die soms prettig ontspoort. Wederom ontstijgt Roots Manuva het geraaskal van veel andere hiphopartiesten en geeft de luisteraar wat te denken, wat te voelen en wat te headnodden. Roots Manuva is terug van nooit weggeweest.
Hoogtepunt: Aim High, The Falling
Dieptepunt : De bassen op Awfully Deep zijn heel diep, ja.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Roots Manuva - Run Come Save Me, Beastie Boys - To The 5 Boroughs
Oordeel: 9

Meer info: Big Dada

WIN WIN WIN
We mogen drie exemplaren weggeven van Awfully Deep van Roots Manuva. Stuur voor 10 februari het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico en maak kans op 1 van de drie exemplaren: Welke drie albums bracht Roots Manuva tot op heden uit?
Let op! Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws