Dobie - The Sound of One Hand Clapping (BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dobie op herkansing


Intro: Mijn eerste recensie-cd van dit jaar is een heuse re-release van een plaat uit 1998. Dat belooft wat voor 2005. Nu nog even een goed bestaans-excuus vinden voor deze 'oldie-in-de-herkansing', en misschien komen Dobie en de zijnen er mee weg.

Tekst: John

Genre: Hiphop en nog veel meer.
Bijzonderheden: Welaan, wie is deze Dobie dan wel? Dobie was een van de betrokkenen bij de eerste albums van het collectief Soul II Soul. Later remixte hij diverse singles, voor onder andere Bjork, Massive Attack, Tricky, Wookie, Gangstarr en Howie B. En tekende meteen ook bij op laatstgenoemdes 'Pussyfoot'-label. Hierop bracht hij dit album uit. Helaas was de distributie nogal matig te noemen, en werd het album - ondanks laaiend enthousiaste recensies - geen groot succes. Maar BBE, met een gevoelige neus voor verborgen schoonheden uit het verleden, geeft Dobie een herkansing. En wat blijkt? De muziek kan ook nu nog makkelijk mee. De titel 'Pionier' zit er misschien niet meer in voor Dobie. Toch wist hij tijdens de productie van het album (ergens in '97, '98) hoe de zogenaamde 'Black Music' zich zou gaan ontwikkelen. Een paar kleine wijzigingen in de tracklist, en we zijn nog volop hip. Roots Manuva's donkere rap, Rodney. P's ghetto-electro-rap, Lain Gray's funky R&B en Ninety 9's jazzy spokenwords. Aardige binnenkomers toch? Dobie gaat door met een prachtig soulnummer met Helena Paul. Een zweverig triphopgebeuren met ene Rassia. Classic electro-breaks-hitje 'B Boy anthem' in maar liefst twee uitvoeringen. Dancehallrap in Love & Hate. Trippy chillout op 'Way over'. En als afsluiter, samen met Ninety 9 weer, het heerlijk flowende 'Cloud 98 3/4'. Best een aardig staalkaartje toch?
Hoogtepunt: Lovesong. En Cloud 98 3/4.
Dieptepunt: Niet!
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Of jij er ook wild van wordt, is een tweede. Maar deze cd is een beluistering zeker waard.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Ja dag, je doet het er maar even mee.
Oordeel: 8+

Luisteren naar: Dobie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws