Album vd week: Maximilian Hecker - Lady Sleep

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het avontuur van het volle leven


Intro: Het waren gelijk de eerste namen die door mijn hoofd schoten bij beluistering van Lady Sleep: Coldplay, Keane, Radiohead, zelfs Sigur Ros kwam even op. Met een piano, cello, viool, akoestische gitaren en zijn weemoedige stem is Maximilian Hecker eigenlijk wel een buitenbeentje hier op Love2Party. Maar het label waarop zijn derde album verschijnt, Kitty Yo uit Berlijn, heeft wel meer buitenbeentjes in de stal. En goede muziek is tenslotte goede muziek. Toch?

Tekst: Nico

Genre: Pop(songs)
Bijzonderheden: Maximilian Hecker bezingt het avontuur van het volle leven. De liefde, verloren liefdes, nieuwe liefdes, de dood en afscheid. Lady Sleep is het derde album van de Duitser en wordt gedragen door fragiele pianoklanken, melancholieke cellopartijen, akoestische gitaar en zijn soms haast gekwelde, dan weer getergde, dan weer hoopvolle stem. De singer/songwriter laat zijn stem zachtjes tegen breekbare pianoklanken schuren en vult de ruimte met ijle cellopartijen terwijl ingetogen ritmes de zweverigheid aan de grond proberen te houden. Een van de hoogtepunten van het album is 'Help Me' waarop een zwaar kerkorgel inzet, langgerekte stemmen in de verte klinken, de piano in chillmode speelt en Hecker naar de sterren reikt: "You're leaving me a thousand times. But you don't know. You're healing me with your touch. But you don't know. Help me." Om vrijwel geruisloos door te gaan op 'Snow' waarop Hecker de piano zachtjes beroert, de cello en viool orkestraal aanzwellen en de stem van Hecker zachtjes naar beneden dwarrelt. "Snow is falling down on me. I start crying blissfully." Wat weer net zo stilletjes overgaat in de tranentrekker 'Dying'. Een prachtplaat.
Hoogtepunt: Bijna helemaal, zie hieronder..
Dieptepunt: De betovering wordt helaas even ruw verstoord op 'Yeah, Eventually She Goes' als de prachtige opening na 2 minuten wordt opengescheurd door een muur van gitaargeweld. Kan ook leuk zijn, maar niet nu, niet hier.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De eerste twee albums van Maximilian Hecker, of de in het intro genoemde bands.
Oordeel: 8.5

Meer info: Maximilian Hecker

WIN WIN WIN
We mogen drie exemplaren weggeven van Lady Sleep. Stuur voor 29 januari het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico en maak kans op een exemplaar: Hoe heten de eerste twee albums van Maximilian Hecker?
Let op: alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws