Verzamelaar v/d week: Team Kitty Yo (Kitty Yo)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Smaakvol en gedurfd


Intro: Zo op het eerste gezicht is Kitty Yo een nogal vreemd labeltje uit Berlijn. Een sterke band tussen de artiesten in de stal heeft gezorgd voor een uniek geluid in de elektronica en de pop. Het labeltje bestaat nu tien jaar en dat is een bewonderenswaardige prestatie tegenwoordig. Niet elke label weet het tien jaar lang uit te zingen en het geeft aan dat de muzikale kwaliteit al die jaren consistent is gebleven. Deze jubileumcompilatie bestaat uit twee CD's vol met de meest smaakvolle, vooruitstrevende elektronische pop die er is.

Tekst: Menno

Genre: elektronische pop en aanverwante zaken.
Bijzonderheden: Kitty Yo verwent de luisteraar al meteen met een bonus-cd met tracks en liedjes die niet eerder uitgebracht zijn of waarvan zij zelf het idee hadden dat ze over het hoofd gezien zijn. En nu, terugluisterend naar dingen van rond de eeuwwisseling, is het moeilijk te begrijpen dat deze tracks over het hoofd gezien kunnen zijn. Deze bonus-cd is wat steviger dan de andere cd, die gericht is op wat we in de toekomst van het label kunnen verwachten. Kitty Yo neemt elektronische muziek als basis en rekt dit uit tot iets wat alle cliches weet te overstijgen. Natuurlijk is niet alles vanuit de elektronische pophoek te bekijken, zo is er de duitse hiphop van Kante, of de groen-als-gras downtempo van Laub of de drum 'n bass van Preed. Het klinkt allemaal alsof het uit een studio van zijde komt. Het is dit fraaie, warme geluid die de teksten in een mooi kostuum steekt en daarbij ook nog wat etiquette meegeeft. Daarbij komt ook nog eens dat Kitty Yo geen enkele pretentie uitstraalt, ze hebben gewoon een uitstekend muzikaal oor en het nodige talent aangetrokken.


Naast de bonus-cd is er dus de andere cd met recente releases. Het is mooi om het verschil te horen tussen de twee cd's. Maar ook mooi om te horen dat de durf er nog steeds is. Kitty Yo is vandaag de dag wat kariger in hun geluid, zoals op speelse 'Wir Sind Nicht Romantiques' van Sex In Dallas is te horen. Ook vinden wat meer ballads een plaats, zoals de tranentrekker 'Help Me' van Maximilian Hecker. Het lijkt alsof Kitty yo wat meer uit de vierkante elektronica is gegleden en dat dit verglijden in de vorm van viool- en pianopartijen wordt bezongen. En zo is er ook op deze cd zoveel fraais te vinden, van Richard Davis (de live-zanger van Swayzak) en de soul van Jimi Tenor en Jay Haze tot de elektronische funk van Litwinenko. Rechenzentrum zorgt voor een speciaal hoogtepunt: tokkelende gitaren en zalvende pianoloopjes meanderen langzaam rond een losjes op de elektro gebaseerd ritme. Als de elektro zich na een fikse regenbui op de meest smaakvolle manier omzet naar een mijmerend housebeatje is het duidelijk dat dit toch wel een speciaal label is.
Hoogtepunt: Ja.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Blader maar eens door de catalogus van Kitty Yo
Oordeel: 9+

Meer info: Kitty Yo

Win, win, win!!!
Wij hebben op de redactie drie exemplaren liggen van deze verzamelaar. Als je in aanmerking wilt komen voor Team Kitty Yo, stuur dan voor 29 januari het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico: In welke Europese stad is Kitty Yo gevestigd?

Let op! Deze verzamelaar was in november onze verzamelaar vd week, inclusief prijsvraag. Helaas besloot het label toen om de releasedatum te verschuiven naar 31 januari en vestigen wij niet alleen nog een keer de aandacht op deze bijzondere verzamelaar, ook de prijsvraag loopt dus nog door. Alle inzendingen van de vorige keer doen gewoon nog mee. Dus je hoeft niet opnieuw in te zenden als je dat de vorige keer al hebt gedaan!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws