!Deladap - Cigani Ruzsa + Angelo (Ecco.chamber)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zigeunerk(r)amp


Intro: Na de eerste draaibeurt was de drang om eens lekker obstinaat te gaan doen behoorlijk groot. En een beetje rondstruinend over het internet, lees je dan ook nog eens allemaal enthousiaste reacties. Ja, dag hoor!

Tekst: John

Genre: Worldmusic
Bijzonderheden: Als muzikaal verwende (en verziekte?) Hollander, van nature een beetje een zuurpruim, had ik het al snel gehad met deze violenonzin. Cd afgelopen, goed, het waren 12 nummers. Ik vond er 3 leuk. Een kwart dus, doe maar een 4 dan. Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, als je op het zigeunerkamp met 150 fanaten om een brandend autowrak staat te dansen. NEXT! Toch knaagde er iets. Ondertussen had ik zijdelings wel het speelplezier, het enthousiasme en het vakmanschap in de muziek gehoord. Was ik met mijn recente clubbezoeken en Armand van Heldens laatste op mijn draaitafel mijn open oor voor wereldmuziek een beetje kwijtgeraakt? Identiteitscrisis? Bpm-addiction? Toen ik daarna ook nog eens langs 1 van de lokale kampers liep, die vredig kerstbomen in het winkelcentrum stond te verkopen, besloot ik dat de cd een herkansing kreeg. Eerst even wat feiten. De Roma-zigeuners hebben een verspreidingsgebied dat globaal strekt van Frankrijk tot en met het Midden-Oosten. Al deze muzikale invalshoeken zitten dan ook verweven in hun muziek. Dat maakt het dan ook tot een van de meest grenzeloze, internationale muzieksoorten. Het is haast ongelooflijk om te zien, hoeveel acteurs, zangers, zangeressen en wie al niet meer een Roma-achtergrond claimen te hebben. Hier kennen we in ieder geval toch de Gipsy Kings. !Deladap zelf bestaat ook uit diverse Oost-Europese nationaliteiten, die nu allen in Wenen wonen. Hun mix van traditionele Roma-muziek met moderne sounds noemen ze zelf Nu-Roma. 'Chachimo' begint met dubby broken beats, maar heeft een poppy, nogal mutserig gezellig refrein. 'Demovast' klinkt helemaal behoorlijk glad. 'Star Najengo' is een violen-dub en 'Angelo'...pure pop. 'Me kamav tu' een violen-soulballad. 'Pen Mange' en 'Cza Manca', nog meer pure pop. 'Vandorlovura', ook al zo'n klassieker. Leuker zijn: 'Ghi', een cool en jazzy downtemponummer. 'Biav', een gipsy-mambo(!) en de lekker exotisch klinkende dansplaat 'Amaro Shavo' Tot zover de herkansing dus. Heb ik het in ieder geval geprobeerd. Tja, het is muzikaal voor driekwart duidelijk niet van hier. Het klinkt gewoon echt veel te anders. Zal best leuk zijn bij een brandend wrak inderdaad. Maar niet hier in de huiskamer.
Hoogtepunt: 'Amaro Shavo'
Dieptepunt: 9 van de 12 nummers kunnen me niet boeien.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Het is geen bagger, het is ook geen twijfelgeval, maar het is zeker geen aanrader. De vorige single 'Amaro Shavo' is eigenlijk wel ruimschoots genoeg voor ons Hollanders. De rest van het album heeft hier waarschijnlijk geen enkele doelgroep. Hoewel, een zigeunerkamp?
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Geen idee, wil het ook niet weten trouwens.
Oordeel: Okay, een 5 dan.

Luisteren naar: !Deladap

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws