Strange Attractor - Rorschach (Music for Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Verder de diepte in


Intro: Sonar Lodge gaat nog wat verder de diepte in en krijgt daarbij de niet geringe ondersteuning van twee Legendary Pink Dots. Niels van Hoorn, basklarinettist maar vooral multimuzikant die bij elke track betrokken is, en de zanger van The Legendary Pink Dots, Edward Ka-Spel. Sonar Lodge man Richard van Kruysdijk mocht op twee tracks zijn creativiteit loslaten op de zang van Ka-Spel. Net als Van Kruysdijk deed met de stem van zijn Sonar Lodge partner, Marie-Claudine Vanvlemen.

Tekst: Nico

Genre: ambient jazz
Bijzonderheden: Het altijd al wat duistere, melancholieke sfeertje dat zo kenmerkend is voor het werk van Sonar Lodge waaiert op Rorschach verder het donker in. Langgerekte spooky soundscapes, ijle synths en een eenzame blazer in de nacht. Ineens verschijnt de prachtige stem van Vanvlemen: "Outside, the wind blows cold, the whispering stories of all that's gone.....". Het is het ingetogen, ambienteske 'Undone' dat als haast vanzelfsprekend overvloeit in het meeslepende en dramatische 'Fifteen Years of Sorrow'. Het hoogtepunt van het album. Niels van Hoorn blaast, Edward Ka-Spel zingt, mijmert en praat, en Van Kruysdijk weeft het betoverende muzikale tapijt waarop beiden mogen rondzweven. De overgang naar het uptempo 'Five Below Nothing' is dan wel erg abrupt. Gelijk na de hypnotiserende slotakkoorden schudt een stuk agressiever blazende Van Hoorn je ruw wakker en jaagt Van kruysdijk de boel op met paranoide, jagende soundscapes en felle drums. Om het album vervolgens dromerig af te sluiten met het jazzy 'Melancholy Station' met Marie-Claudine Vanvlemen. Het is die typische jazz-noir Sonar Lodge sound die we ook horen in de opener, het titelnummer 'Rorschach', waar er driftig op los wordt gedrumd en Van Hoorn al lekker meeblaast. Maar de samenwerking met de twee Pink Dots trekt het muzikaal meer richting ambient, af en toe behoorlijk donker, dan weer richting desolate post-rock. Een combinatie die op de tweede track, 'Black Earth', al tot iets heel moois leidt. Weg echoende blaaspartijen, zacht roffelende jazzy ritmes, sissende hi-hats, twinkelende melodieen en spookachtig in en uitwaaierende klanken bouwen naar een voorzichtige climax, die vervolgens komt van de stevige hiphopbeats van 'Scrap Metal'. Of de beklemmende electronica van 'Fishface' met een fluisterende Ka-Spell. Nog zo'n hoogtepunt. Met z'n 37 minuten geen al te royale hoeveelheid muziek. Maar wel weer 37 even intrigerende als spannende minuten muziek van het Music for Speakers label.
Hoogtepunt: Fifteen Years of Sorrow
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. 37 minuten is niet lang, het is wel 37 minuten lang spannend.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De Sonar Lodge albums Sound Effects en Needlework, maar het is zonde om de rest van de catalogus niet gelijk even te raadplegen.
Oordeel: 8

Meer info: Music For Speakers

Music For Speakers op Love2party.nl:
Labelimpressie: Music For Speakers
Interview: Harco Pront
Recensie: Compilation 2
Recensie: Sonar Lodge - Soundeffects
Recensie: Madcap / Harco Pront / Aardvarck
Recensie: Sonar Lodge - L.O.V.E.
Recensie: Sandor Caron - Agenda ep

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws