Album vd week: Artefact - Addicted to Your Goodies

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Oog en oor voor details


Intro: Begin augustus zat ik in Zweden, ook leuk, terwijl mijn broer na mijn aanhoudende enthousiasme het Photonic Festival in Soest bezocht. Via sms-jes werd ik regelmatig de ogen uitgestoken over al het moois dat ik mistte en op zaterdagavond een uur of 11 probeerde ik het maar eens telefonisch. Toen de telefoon eindelijk werd opgenomen, kreeg ik een stortvloed aan enthousiasme over me heen geschreeuwd: "We gaan helemaal uit ons dak bij Artefact. Geen idee wie het zijn maar het is waanzinnig! Geweldige zangeres! Een mix van jazz, funk, dub. Heerlijke muziek! Het gaat hier helemaal los!!" Artefact?? In de bossen van Zweden gingen er bij mij geen bellen rinkelen. Totdat een week geleden het album 'Addicted to Your Goodies' op de deurmat viel. Artefact? Hee.....wacht eens even!

Tekst: Nico

Genre: Dance, pop, electronica
Bijzonderheden: De winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2002, Artefact, nam de tijd voor het debuutalbum en kreeg het vertrouwen van platenmaatschappij Pias. Recentelijk zag 'Addicted to Your Goodies' het daglicht en de uitgebreide persinfo van Pias laat geen ruimte voor twijfel: "....niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. Dit is nog maar het begin. Met Addicted to Your Goodies heeft Artefact een nationale en internationale allure gekregen en is de band nu echt klaar voor het grote publiek. Artefact is er klaar voor. Nog even en je kunt niet om ze heen." Phew...dat is nogal wat. Pias blies eerder met Soulvation zo hoog van de toren en op een hitje of wat na werden die verwachtingen niet waargemaakt. Huiverend schuif ik de cd er dan ook in. Voorbereid op een enorme tegenvaller.



Meer info en luisteren naar: Artefact

Maar wat blijkt..........Artefact pakt me gelijk al vanaf de opener 'Zeeladeeda' op vakkundige wijze in. Het ietwat afstandelijke stemgeluid van zangeres Shamangi zweeft aangenaam over de muzikale rijkdom van producer en keyboardspeler Maxim Schram, bassist Thijs Willemsen en drummer Paul van Gerven. Laat er geen misverstand over bestaan, Pias blaast niet zo hoog van de toren bij een plaat die zich richt op de freaky zolderkamerknutselaars onder u. Addicted to Your Goodies is een uiterst aangename, en daar komt ie, toegankelijke plaat die een groter publiek kan bereiken en behoorlijk wat hitpotentie heeft. En daar is helemaal niks mis mee. Muzikaal prikkelt Artefact meer dan genoeg de zintuigen. Elk nummer barst uit z'n voegen van de ideeen, zonder ook maar ergens overdadig te worden. Tempowisselingen, blazers, gitaren, scratches, raps, speelse melodieen en sfeervolle soundscapes. Artefact heeft oog en oor voor details en weet bovendien ook nog eens genoeg stekeligs uit hun machines en instrumenten te toveren om de luisteraar bij de les te houden. Breakbeats, trippy beats, drum n bass, jazzy ritmes, noem maar op. Het zijn de stuwende factoren in melodieuze poppy dancesongs met de karakteristieke, soms mierzoete, soms warme soulvolle vocalen van Shamangi als constante. Oke, de muzikale referenties liggen voor het oprapen. Maar wie ben ik om daar met een zo overtuigend eerste wapenfeit over te gaan zitten ouwehoeren?
Hoogtepunt: More Lies, Be On Top, Maximorphine
Dieptepunt: Nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Daar komen ze....Lamb, Hooverphonic, Massive Attack, Red Snapper, Portishead
Oordeel: 8-

WIN WIN WIN WIN WIN

Wij mogen maar liefst vijf exemplaren weggeven van Addicted to Your Goodies. Stuur voor 15 november het antwoord op de volgende vraag naar Nico en maak kans op een exemplaar: Welke vier ep's bracht Artefact de afgelopen jaren in eigen beheer uit?
Let op! Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws