Verzamelaar vd week: Steve Bug presents Bugnology

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Bugs & bytes


Intro: Een beetje technoliefhebber kent de Duitser Stefan Brugesch beter als de producer en dj Steve Bug. Tevens labeleigenaar van het succesvolle Poker Flat Recordings waarop hijzelf en anderen zichzelf uitleven met minimale, funky en futuristische tech-house als rode draad door de veelal eclectische output. Naast talloze 12-inches en albums op labels als Superstition, Raw Elements en natuurlijk Poker Flat zagen er de afgelopen jaren al heel wat mixalbums van zijn hand het daglicht. En in navolging van het gedigitaliseerde mixavontuur DE9 Closer to the edit van Richie Hawtin, haalde Steve Bug voor Bugnology ook eerst alle tracks door een stuk software, bewerkte alle tracks en mixte ze vervolgens uiterst vloeiend aan elkaar.

Tekst: Nico

Genre: Techhouse / minimal techno
Bijzonderheden: Ik ben geen softwarespecialist en een groot aantal van de platen die op Bugnology voorbij vliegen kende ik nog niet. Dus op je vraag wat Bug allemaal uitvrat met de Ableton Live Music Software, moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik hoor 19 fantastische stukken housemuziek voorbij komen die als een grote golf minimal funk uit mijn speakers komen denderen. Jawel, Bug gaat zoals verwacht op de minimale toer. Maar goddomme wat een funk spettert er tussen alle beats door uit die speakers! Noem het microhouse, clickhouse, minimal of gewoon techno, het maakt niet uit. Uiteindelijk zijn het enkel verzameltermen van tot de kern teruggebrachte elektronische dansmuziek. Met zo min mogelijk, zo veel mogelijk effect sorteren. En daarin slaagt Bug op meer dan overtuigende wijze. Een relatief rustig tempo, minimale klaterende percussie en vooral veel gedoseerde grooves en hooks. Omdat minimal nou eenmaal niet vol opgepompte energie zit, maar het meer heeft van funk, suggestie en ruimte. En er is ruimte voor melodieen, al wordt het nergens te uitbundig. Bug laat het ritme, de beats en de bassen spreken en met tracks van mannen als Patrick Chardronnet, Justin Maxwell, Matthias Tanzman, I:Cube, Stefan Goldman, Guido Schneider, Justus Kohncke en vele anderen is dat meer dan genoeg. Bugnology is een lange spanningsboog die nergens verslapt. Een opzwepende stemsample hier, een borrelende acidbas daar en verder geen opsmuk of tierelantijntjes die de aandacht afleiden van de essentie van dansmuziek: Het ritme.
Hoogtepunt: Genoeg, maar Guido Schneiders 'Re-Moved' halverwege zorgt al voor een erg lekkere climax.
Dieptepunt: Nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: DE9 Closer to The Edit van Richie Hawtin
Oordeel: 8.5

Meer info: Pokerflat Recordings

Love2Party Essentials:
L2P impressie Steve Bug
L2P impressie Martini Bros

WIN WIN WIN
We geven drie exemplaren weg van Bugnology. Stuur voor 18 november het antwoord op de volgende vraag naar Nico: Hoe heten de mixalbums van Bug waarvan de eerste twee delen op Raw Elements en het derde deel op Pokerflat verschenen?
Let op! Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws