High Contrast - High Society (Hospital)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Feelgood drum & bass


Intro: In 2002 verscheen het debuutalbum True Colours van High Contrast, de jonge, ambitieuze Lincoln Barrett. "The Welsh Wonder", zoals zijn platenlabel Hospital Records hem graag noemt, verraste de drum n bass wereld met twaalf uplifting, feel good drum n bass tracks met veel ruimte voor de melodie, piano, strings en vocalen. De opvolger ligt nu in de winkels.

Tekst: Nico

Genre: Drum n bass
Bijzonderheden: De eerste twee tracks, 'Lovesick' en 'Tutti Frutti' zijn van die typische feel good tunes waar het Engelse Hospital Records patent op lijkt te hebben. Lekker soepel roffelende ritmes, funky synth melodietjes, catchy basslijnen en opzwepende vocale samples. Hetzelfde geldt ook voor tracks als 'Brief Encounter' en Racing Green'. De titeltrack 'High Society' roffelt niet minder, maar is met een zingende Reprazent's Dynamite MC: " This is something speeeecial, this is something just for you-ou!", heel wat minder catchy. Eerder klef. Skip even drie nummers verder naar 'Angels and Fly' waarop Nolay, denk even aan Missy Elliot, laat horen hoe het ook kan. Donkerder, onheilspellend zelfs, met een smerige baslijn, spits electrosynthtje en stevig doorstappende 2-step beats. Streetwise paranoia ten top. 'Natural High' ratelt stevig door op de uitgesmeerde stemsample van Tomahawk waarna een nieuw hoogtepunt zich aandient in de vorm van 'The Persistence of Memory'. Op hoog tempo rollen beats en bassen terwijl spacey soundscapes, prachtige strings en een vrouwenstem de boel verder omhoog stuwen. 'Twilight's Last Gleaming' leunt op een blazerssectie en de te lang uitgemolken stemsample "Have you heard". Het aangename 'Only Two Can Play' doet het met Spoonface achter de microfoon terwijl 'Yesterday's Colours' weer piekt met opnieuw een hoofdrol voor spacey soundscapes, melodieen en een zweverige vrouwenstem. Afsluiter is de bonustrack 'The Basement Track' waarmee High Contrast de afgelopen twee jaar via een dubplate de Engelse dansvloeren naar grote hoogte joeg. Zangeres Terri Pace, de paranoide baslijnen en saxofoon vormen een uitstekend trio, met High Contrast at the controls.
Hoogtepunt: 'Angels and Fly' en 'The Persistence of Memory'
Dieptepunt: Het soloproject van Dynamite MC was al een drama, hier presteert hij het om de titeltrack tot een slappe hap te "zingen".
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zie onderstaande essentials van Hospital Records
Oordeel: 7.5

Meer info en luisteren naar: High Contrast

Love2Party Essentials:
Plastic Surgery 4
London Elektricity - Live Gravy DVD
London Elektricity - Billion Dollar Gravy
Hospital Mix 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws