Various - The Kings of Disco (BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

D-I-S-C-O


Intro: BBE/Rapster heeft voor ons al heel wat verborgen juweeltjes naar boven gehaald. Mooie selecties van vooral uit-de-oude doos tracks. De plek waar de belangrijke producers toch vaak hun inspiratie vandaan plegen te halen. Zo brachten ze ons o.a. Roy Ayers' unreleased tracks en diverse parels, bijeeen geraapt door bijvoorbeeld Joey Negro, Dimitri From Paris en Kenny en Louie, aka the Masters At Work. Om over de twee 4-cd boxen van laatstgenoemden nog maar te zwijgen!

Tekst: John

Genre: Opgefriste retro-disco.
Bijzonderheden: En net zoals bij alle andere platenmaatschappijen zit er altijd wel iemand op kantoor, achter een buro-tje, nieuwe concepten te verzinnen. Bij BBE vonden ze dat wij waarschijnlijk wel zaten te wachten op het volgende. Zet wat hotemetoten van een bepaald muziek-genre bij elkaar. Laat ze wat lekkere, niet te bekende plaatjes uit hun kast bij elkaar zoeken. Zoek er een sfeerfoto en een toepasselijke titel bij, en gooi het op de markt. Voila, de nr. 1 uit de serie is geboren. Twee mannen met een gezamenlijke passie voor ouwe disco kletsers, Dimitri en Dave, de Fransoos en de Engelsman, water en vuur normaliter, Oranje versus de Mannschaft zeg maar. Maar op internetplatenveilingen hadden ze uiteindelijk toch een pact met elkaar gesloten. Tegen elkaar opbieden leidde alleen maar tot absurd hoge bedragen. En zo kwam het dus helemaal goed tussen die twee. En laten ze ons gelijk maar meegenieten van die leuke, onbekende en erg dure hebbedingetjes.
En BBE zou BBE niet wezen, als ze er weer niet een vreselijke promo van hadden gemaakt. Hadden we hier vorig jaar al een promo van Roy Ayers waar slechts 3 nummers van de echte cd opstonden,(niet besproken daarom), ook hier is het weer mis. Van de oorspronkelijke 20 nummers staan er hier maar 10 op. Beetje jammer, maar wat blijkt dan verder nog? 2 van de 10 staan niet eens op de officiele release. Weer niet bespreken dan maar? Tja, het concept is leuk, en 8 van de 20 is toch bijna de helft. Wel dus. Dimitri start met een aardige funky track. Maar gooit er meteen maar een zwoel nichten-disco-epos achter aan. Tropische zoetheid van Clymax, (lekker fout!), soul meets disco en tenslotte nog een potentiele Dan Hartman - 'Relight My Fire' cloon. Geinig allemaal, maar de winnaar is toch Joey Negro. Met zijn disconeus weet hij er toch net weer wat leukers van te maken. Hebben we het maar niet over Johnnie Taylor,( waar komt Shapeshifters - 'Lola's Theme' dus eigenlijk vandaan??), want die staat toch niet op de officiele cd. Zijn keuze, met veel eigen 2004 edits, klinkt net wat aansprekender.
DISCO never dies!
Hoogtepunt: Het feit dat BBE zulke platen nog steeds op de markt kan en wil brengen.
Dieptepunt: Risco connections - I'm caught up. Foute ouwe nichtendisco. En de wezenloze samenstelling van de promos ook! Maar da's dan nog iets persoonlijker.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Op basis van deze tracklist: Aanrader, en misschien moet ik de officiele release toch ook maar kopen. Staan nog wel wat andere interessante plaatjes op.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De Stop & Listen en Disco Spectrum series bijvoorbeeld. Zie onderstaande link.
Oordeel: 8-

Meer info: BBE

love2party essentials:
Osunlade
Masters at Work 1
Masters at Work 2
Roy Ayers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws