Album v/d week: Roni Size - Return To V (V Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Grootmeester 'still in control!'


Intro: Vijf dagen na de release waren er in Engeland al 40.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Return To V, het nieuwe studioalbum van Roni Size, heeft de hoge verwachtingen waargemaakt. Dat is geen verrassing, want met zijn vorige langspeler Touching Down liet Roni Size al horen weer op de goede weg te zijn.

Tekst: Marcel

Genre: Drum & Bass
Bijzonderheden: 600.000 verkochte exemplaren en een Mercury Music Prize voor het baanbrekende Reprazent-album New Forms; in '97 is bandleider en producer Roni Size een superster. Maar een paar jaar later - in de periode die volgt en Size teleurstelt met zijn tweede Reprazent-album In The Mode en het project Breakbeat Era - is het triest gesteld met de populariteit van de Britse drum & basss-pionier. "De media hebben mij zwart gemaakt", jammerde hij destijds. "Ze zijn zo negatief over de muziek geweest, zo respectloos." Maar met de release van zijn eerste soloproject, het spetterende (mix)album Touching Down in 2002, snoerde hij de criticasters de mond. Twee jaar later is hij terug met een indrukwekkend vervolg op de volprezen zespunter (voor American Fooball-begrippen dan). Return To V, een plaat waarop de uit Bristol afkomstige dj/producer samenwerkt met een brede verzameling muzikanten. R&B-diva Beverley Knight bijvoorbeeld. Zij trekt haar gouden strot open op de prachtige track 'No More'. Of Jocelyn Brown, die op haar bekende manier laat horen dat drum & bass best soulvol kan klinken. Verder ontbreekt Roni's ontdekking zangeres Tali niet en werken zelfs producers/vocalisten als Viktor Duplaix, Blaze en Rahzel mee aan het stoere album van koning Size, wiens stevige maar funky gemillimeterde drum & bass-sound strakker klinkt dan ooit tevoren.
Hoogtepunten: De track 'Trouble'. Hilariteit ten top! Terwijl Size zijn machinegeweer met drums en bassen leegschiet, zingt een vrouwenstem 'make love not war, because we don't need no trouble'.
Dieptepunt: De sample van de welbekende speech van Martin Luther King in het tweede nummer 'Shoulder To Shoulder'. Met alle respect, daar scoor je de originaliteitprijs niet meer mee.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het album True Colours van High Contrast (Hospitality Records).
Oordeel: 8,5

Roni Size

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws