My Fcom Channel DVD (F Communciations)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Shortfilms


Intro: Vrijwel alle releases uit de F Comm-stal kun je blind aanschaffen. Labeleigenaren Eric Morand en Laurent Garnier hebben in dik tien jaar tijd van hun 'kindje' een volwassen dance-label gemaakt. Met artiesten als Alexkid, Avril, Juantrip, Mr. Oizo, Jori Hulkkonen, Aqua Bassino, The Youngsters, LIorca en Scan X in de gelederen, gaat het F Communications voor de wind. En het zijn niet alleen muzikale talenten die er een kans krijgen, ook als het om beeld gaat steekt het Franse label zijn nek uit. In het kader van het 10-jarig bestaan van het label krijgen we een overzicht van de beelden die er bij horen. En de steeds wijdere muzikale blik van het label waaiert visueel helemaal alle kanten uit.

Tekst: Nico

Genre: Electronica, techno, house
Bijzonderheden: De op de pulserende analoge synths van Mr. Oizo's 'Flat Beat' telefonerende Flat Eric kent iedereen waarschijnlijk wel. Maar de dertien minuten durende shortfilm 'Nightmare Sandwiches' die Quentin Dupieux (diezelfde Mr. Oizo) maakte voor Laurent Garnier, zal niet iedereen kennen. Een vreemde, lullige film die zich afspeelt in een karakteristiek Frans cafeetje waar de aanwezigen de tijd verveeld zitten te doden. De behoorlijk absurde dialogen, in het Frans maar Engelstalig ondertiteld, doen gemakkelijk denken aan de beroemde Quentin Tarantino dialogen: "Does she have any good qualities? Yes, she cooks, she irons and she smells of perfume. What kind of perfume?". Enfin...van dat soort droge lulligheid, muzikaal ondersteund door Garnier's tracks 'The Hoe' en 'Crispy Bacon'. Diezelfde Quentin Dupieux regisseerde ook de clip bij Garnier's 'Flashback': Flash because i wrote it during thunderstorm. Back because it's my favourite part of the body." Met een niet minder lullig resultaat. Dan is een dag uit het leven van de prachtige vrouw uit Avril's 'The Date' ineens een heel wat serieuzere zaak. Lulligheid is wel weer troef in de psychedelische kleurenpracht als persiflage op The Shadows van Juantrip'. Vandaar gaan we naar de duizelingwekkende MTV-snelheid waarmee de scenes voorbij flitsen in 'Be Yourself' van Avril of naar de verknipte realiteit van Ready Made FC. Zo breed als de blik van het Franse label tegenwoordig is, zo uiteenlopend zijn de beelden die een aantal jonge videokunstenaars er bij heeft geplaatst.

Hoogtepunt: 'My Precious Thing' (Llorca) door Vincet Jerome, 'The Date' (Avril) van Paul Perier en 'Nightmare Sandwiches' door Quentin Dupieux.
Dieptepunt: Het is wat magertjes, deze drie kwartier videoclips. De talloze mogelijkheden van DVD blijven ongebruikt. Niks interactiefs, geen blikken achter de schermen. En dat is met het 10-jarig jubileumfeestje als aanleiding verdomd jammer.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval.
Als je dit goed vindt, luister en kijk dan ook eens naar: Om te luisteren kun je je aardig uitleven op de FCom catalogus!
Oordeel: Muziek is zwaar oke. En een aantal clips is absoluut het aanzien meer dan waard. Maar als DVD is het mager. Een zesje.

Meer info: F Communications

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws